Nederlandse Politiebond


Politie dreigt te bezwijken onder financiële druk

De Bondsraad van de NPB heeft vandaag uitvoerig gesproken over de slechte financiële positie van de politiekorpsen. Bovenop de bezuiniging van 100 miljoen euro die in 2008 door het kabinet is opgelegd aan de sector politie dreigt er nog een extra bezuinigingsmaatregel van een kleine 200 miljoen euro. Deze laatste bezuinigingsmaatregel is het gevolg van de huidige kredietcrisis.

De minister van Binnenlandse Zaken heeft eerder aangegeven dat de bezuinigingen niet ten koste mogen gaan van blauw op straat. Efficiëntie is voor haar hierin het toverwoord.

De NPB is van mening dat de minister van Binnenlandse zaken geen realistisch beeld heeft van de huidige situatie bij de Nederlandse politie. De werkdruk en roosterdruk zijn enorm en vele diensten hebben te kampen met grote achterstanden. De ziekteverzuimcijfers bij de basispolitiezorg en de recherche laten al een stijgende lijn zien. In veel korpsen worden misdrijven alleen nog geregistreerd maar niet meer opgelost. Het beeld dat duizenden politiemensen die op dit moment bureauwerk verrichten zomaar de straat op kunnen is niet realistisch en maakt een karikatuur van de huidige politieorganisatie. Bureauwerk is ook een onderdeel van politiewerk.

De minister heeft aangegeven dat de voorgestelde wijzigingen in het politiebestel oplossingen zullen aandragen voor de problemen. De NPB heeft samen met de andere bonden al aangegeven dat zij ernstig twijfelt of de veronderstelde efficiëntiewinsten wel kunnen worden gerealiseerd. Daarnaast brengt de structuurwijziging ook frictiekosten met zich mee die nog nergens doorberekend of begroot zijn.

Als de Nederlandse politie al deze bezuinigingen en reorganisaties in de komende paar jaar moet realiseren zal zij bezwijken onder de druk. Er liggen al vele reorganisatieplannen klaar waarin duizenden banen worden geschrapt.

De veiligheid van de collegas op straat komt in gevaar en het credo van professionaliteit, integriteit en maatschappelijke betrokkenheid staat zwaar onder druk. Noodzakelijke opleidingen kunnen niet meer worden gevolgd wat directe gevolgen heeft voor de kwaliteit van het te leveren werk.

Nu al kraakt de politie in haar voegen. Medewerkers raken gefrustreerd omdat ze niet in staat zijn hun werk naar behoren uit te voeren.

De NPB maakt zich grote zorgen over de voorgenomen bezuinigingsmaatregelen en de aangekondigde reorganisatie van politie Nederland. De afdelingen van de NPB zullen de problemen van de afzonderlijke korpsen in de regios aan de orde stellen. Ongeacht de uitslag van het politieke debat zullen er duidelijke keuzes gemaakt moeten worden.

Gepubliceerd op 23 juni 2009 door Jos van Nieuwenhuizen.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2009.