Gemeente Montferland

Realisatie zuidelijke Randweg Didam forse stap dichterbij.

De gemeente Montferland heeft overeenstemming bereikt met garagehouder Marco Rutjes uit Didam over aankoop van een gedeelte van het terrein van het garage- annex bergingsbedrijf aan de Bierboomstraat in Didam, waardoor de realisatie van de zuidelijke Randweg te Didam weer een forse stap dichterbij is gekomen. Afgesproken is onder meer dat Rutjes zich niet meer verzet tegen de zuidelijke randweg.

Het bestemmingsplan Randweg-Zuid ligt momenteel ter goedkeuring voor aan het provinciaal bestuur. Door de Raad van State is bepaald dat het eerdere goedkeuringsbesluit op het punt van luchtkwaliteit nog een nadere verduidelijking behoeft.
De provincie zal, met inachtneming van de uitspraak opnieuw een uitspraak doen over de goedkeuring van het bestemmingsplan. Dat betekent dat de nieuwe goedkeuring in de loop van het tweede halfjaar onherroepelijk wordt, zodat vervolgens direct met de werkzaamheden kan worden gestart. Een spoedige start van de aanleg is noodzakelijk omdat de nieuwbouwwijk Kerkwijk in Didam, met zon 450 woningen en een brede school, ontsloten wordt op de nieuwe randweg. Dat is de reden dat met de aanleg wordt begonnen aan de westelijke zijde van de Dijksestraat.

De realisatie van de zuidelijke randweg kent een lange voorgeschiedenis.
De eerste aanzet tot een zuidelijke randweg is gegeven in juni 1978 bij de vaststelling van het structuurplan van de voormalige gemeente Didam. Vele onderzoeken en haalbaarheidsstudies volgden waarna in maart 1992 het ontwerp-tracé voor de randweg werd gepresenteerd. Het lijkt er nu op dat binnenkort tot daadwerkelijke aanleg kan worden overgegaan.
De zuidelijke randweg is naar het oordeel van de gemeente Montferland de enige mogelijkheid om de gesignaleerde problemen met betrekking tot o.a. het verkeersaanbod in het centrum en de daarmee samenhangende wens om in het centrum een leefbaar verblijfsgebied te creëren, de bereikbaarheid en het economisch functioneren van de bedrijventerreinen, de doorgaande verkeersstromen in het bebouwde gebied en op agrarische wegen en het sluitend maken van de rondweg om Didam, structureel op te lossen.

Volgens wethouder Ted Kok is de gemeente dan ook zeer verheugd met het feit dat door de overeenstemming de realisatie een stuk dichterbij is gekomen.