Universiteit Nyenrode


Assurantie-familiebedrijven doen het goed

Gouda / Breukelen, 23 juni 2009; Een groot deel van de Nederlandse assurantiekantoren is een familiebedrijf. Zij doen het goed wanneer het aankomt op het voortbestaan van het bedrijf, de ontwikkeling van de omzet en de huidige financiële prestatie. Wel zijn er soms wat zorgen over de opvolging. Dit blijkt uit onderzoek dat de Nyenrode Business Universiteit heeft uitgevoerd in opdracht van De Goudse (zelf ook een familiebedrijf).

Het onderzoek is uitgevoerd onder 125 directeuren van assurantiekantoren, waarvan er 59% een familiebedrijf is. Gemiddeld zijn deze directeuren 52 jaar oud, werken zij 16 jaar in hun huidige functie en hebben zij twee kinderen. Bij familiebedrijven werkt 48% van de kinderen in het bedrijf, bij niet-familiebedrijven 22%.

Familiebedrijven zijn gemiddeld 38 jaar oud, terwijl niet-familiebedrijven gemiddeld slechts 20 jaar oud zijn. De laatste drie jaar heeft 67% van de familiebedrijven een omzetstijging gerealiseerd, terwijl dit percentage voor niet-familiebedrijven 58% is. Zo'n 67% van de familiebedrijven beoordeelt de huidige prestatie beter of veel beter dan die van hun belangrijkste concurrenten. Voor niet-familiebedrijven is dit percentage 50%.

Familiebedrijven zijn wat zekerder over de ontwikkeling van hun strategie en lange-termijnplanning dan niet-familiebedrijven. Van de familiebedrijven verwacht 31% hiermee de komende drie jaar problemen te krijgen; bij niet-familiebedrijven ligt dit percentage op 38%.

Van de familiebedrijven verwacht 25% de komende drie jaar problemen te krijgen met het regelen van de opvolging; bij niet-familiebedrijven is het percentage een stuk lager: 15%. De directeuren zien wat de opvolging betreft vooral op tegen de risicovolle periode die het bedrijf ingaat (19%), het feit dat zij dan geen zeggenschap meer hebben over belangrijke beslissingen (16%) en het gebrek aan een zinvolle tijdsbesteding (14%). Daarnaast geeft 10% aan dat het zoeken naar een opvolger een probleem is, terwijl ook het overleggen met betrokken familieleden (7%) en het laten waarderen van het bedrijf (7%) sommigen zorgen baart.

Aan de directeuren die verwachten binnen tien jaar hun bedrijf over te dragen is gevraagd aan wat voor partij deze overdracht naar verwachting plaatsvindt. Familiebedrijven denken veel minder aan een externe koper (37%) dan niet-familiebedrijven (50%). Directeuren van familiebedrijven noemen daarentegen veel vaker kinderen als opvolger: 20% (niet familiebedrijven: 6%) of een werknemer: 12% (niet familiebedrijven: 8%).

De accountant is de meest ingeschakelde adviseur bij de bedrijfsoverdracht (64%); bankiers worden hierbij echter zelden betrokken (9%).

Roberto Flören, hoogleraar Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht op Nyenrode: "We hebben nu voor het eerst vergaand inzicht in één specifieke branche als het gaat over het aandeel van het familiebedrijf daarbinnen. Ook deze branche blijkt te worstelen met bedrijfsoverdracht, wat een actueel en lastig thema is. Door in de toekomst nog meer individuele sectoren te onderzoeken, kan Nyenrode door onderzoek en onderwijs haar bijdrage leveren met nieuwe inzichten en advies op het gebied van familiebedrijven, zowel op nationaal, lokaal en branchespecifiek niveau."

Michel Lamie, bestuursvoorzitter De Goudse: "Familiebedrijven vormen de ruggengraat van de economie en de banenmotor van Nederland. De komende vijf jaar krijgen zo'n 80.000 familiebedrijven te maken met de opvolging van hun directeur. Ook in de verzekeringsbranche. De Goudse, 85 jaar geleden opgericht door Geert Bouwmeester, is al sinds de oprichting een familiebedrijf waar ondernemerschap centraal staat. Wij voelen grote verwantschap met het onafhankelijke intermediair, want veel assurantiekantoren zijn - net als wij - familiebedrijven en vroeg of laat komt dan de `bedrijfsoverdracht' aan de orde. Als een familiebedrijf in andere handen overgaat, komt daar heel wat bij kijken. Of het bedrijf nu binnen of buiten de familie blijft, er spelen allerlei aspecten een rol: juridische, financiële maar zeker ook emotionele!"

Over Nyenrode
Nyenrode Business Universiteit is opgericht door het bedrijfsleven en behoort tot de oudste en meest vooraanstaande business schools en businessuniversiteiten van Europa. Nyenrode bereidt mensen met talent en ambitie voor op leidende functies in een internationale omgeving. Daarbij wordt grote waarde gehecht aan maatschappelijk bewustzijn en duurzaam ondernemerschap.
Nyenrodes onderzoeksactiviteiten gericht op familiebedrijven zijn in 1992 gestart, waarmee dit een van de langstlopende structurele onderzoeksprogramma's op Nyenrode vormt. De resultaten van fundamenteel onderzoek en contractonderzoek komen ten goede aan zowel het bedrijfsleven als diverse onderwijsprogramma's op Nyenrode. De Berk Accountants en Belastingadviseurs leerstoel Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht wordt bekleed door prof. dr. Roberto Flören. Hij is vanaf 1992 verantwoordelijk voor het familiebedrijfprogramma op Nyenrode.

Over De Goudse
De Goudse is een zelfstandige en onafhankelijke verzekeringsmaatschappij, in 1924 opgericht door Geert Bouwmeester. Zijn familie bezit ook vandaag de dag vrijwel alle aandelen in De Goudse. De totale jaaromzet bedraagt circa EUR 720 mln. De Goudse heeft ongeveer 1.000 medewerkers in dienst (inclusief medewerkers Van Lanschot Chabot). In Nederland werkt zij voor haar distributie samen met het onafhankelijke professionele intermediair en andere distributiepartners. Tot De Goudse behoren in Nederland verzekeringsmaatschappijen voor schade- en levensverzekeringen. In het buitenland heeft de groep verzekeringsactiviteiten in onder meer Denemarken, Noorwegen en Zweden. Voor particulieren en bedrijven in Nederland biedt De Goudse vrijwel alle vormen van schade-, levens- en pensioenverzekeringen alsmede zorg-, verzuim- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. De Goudse concentreert zich daarbij steeds sterker op verzekeringen voor ondernemers: de doelgroep die naadloos aansluit bij het ondernemerskarakter van De Goudse. Op de internationale markt richt De Goudse zich op reis- en expatriatesverzekeringen.

Bijlagen
De Goudse heeft een samenvatting van het onderzoek gepubliceerd in het boekje `Bouwen aan de toekomst' waarvan een digitaal exemplaar is bijgevoegd. Het boekje kan opgevraagd worden via toekomst@goudse.com