Gemeente Voorschoten


Koopsubsidie voor goedkope koopwoningen

Om starters een extra kans op de koopwoningmarkt te geven en om doorstroming op de koopmarkt te bevorderen, wil de wethouder van Volkshuisvesting, Bruno van Dunné, de inwoners van Voorschoten extra attenderen op een maatregel van het ministerie van VROM, de Koopsubsidie.

Koopsubsidie is een landelijk instrument dat huizenkopers in iedere gemeente kunnen aanvragen, dus ook in Voorschoten. Starters op de woningmarkt die een goedkope koopwoning kopen, kunnen van het Rijk een bepaald bedrag aan subsidie krijgen. Dit bedrag is afhankelijk van de leeftijd en het inkomen van de aanvrager, de koopsom en de hoogte van de hypothecaire lening. Door deze financiële bijdrage wordt een koopwoning voor starters beter bereikbaar. Daarnaast kopen de oude bewoners van deze vaak wat kleinere woningen vaak weer een grotere woning waardoor doorstroming op de woningmarkt op gang komt.

Wethouder Bruno van Dunné is enthousiast over de koopsubsidie. "De gemeente wil starters op de woningmarkt zo veel mogelijk helpen. Door de kredietcrisis is het moeilijker geworden op de woningmarkt, met name voor starters. Daarom wijzen we ze op instrumenten die ze kunnen helpen bij het kopen van een eerste woning. Ook wil de gemeente doorstromers ondersteunen, het leegstandinitiatief is hier een goed voorbeeld van. Door starters op hulpinstrumenten te wijzen, stimuleren we de doorstroming en creëren we een domino-effect op de woningmarkt."

Koopsubsidie is bedoeld voor mensen met een inkomen tussen EUR 1.157 en EUR 2.662 bruto per maand die een woning onder de EUR163.625,00 willen kopen. Hoe hoog de subsidie is, verschilt per aanvrager. Op de website van VROM (http://www.vrom.nl/koopsubsidie) staat meer informatie over Koopsubsidie. Ook geven makelaars of hypotheekverstrekkers informatie over de mogelijkheden.
* 23 juni 2009