Nederlandse Zorgautoriteit


NZa verleent steun aan zorggroep Skewiel

Publicatiedatum: 23-06-2009

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verleent 650.000 euro steun aan zorggroep Skewiel in Friesland. Dankzij de steun kan zorggroep Tellens de in financiële problemen geraakte instelling overnemen en is de continuïteit van zorg voor de patiënten in de regio veilig gesteld. Normaal gesproken verleent de NZa geen steun aan thuiszorg instellingen. Het betreft hier echter een bijzondere situatie waarin de NZa in het belang van de continuïteit van zorg toch besloten heeft tot een financiële impuls.

Zorggroep Skewiel heeft een bijzonder concept ontwikkeld. De instelling verleent zorg aan verpleeg- en verzorgingshuiscliënten (intramurale zorg) maar Skewiel beschikt niet over een eigen gebouw. In dit concept is het mogelijk gemaakt dat haar cliënten thuis blijven wonen en daar de zorg ontvangen waar zij recht op hebben. Dankzij de nauwe betrokkenheid van de lokale gemeenschap (mantelzorgers, welzijnswerkers, vrijwilligers en een aantal zorgcoördinatoren) kan Skewiel ook voor de zwaardere categorie patiënten met een ZZP-indicatie voldoende zorg in de thuissituatie leveren.

Alternatieve intramurale zorg is in de regio niet aanwezig. Het gebouw dat Skewiel bezat is gesloopt. Daardoor zouden de huidige cliënten moeten worden verspreid over verpleeg- en verzorgingshuizen in de regio. Dit is qua afstand voor de patiënten onwenselijk, bovendien gelden er in de regio wachtlijsten. Daarom hecht de NZa eraan dat het door Skewiel ontwikkelde concept in de regio behouden blijft.

Door de zeer beperkte omvang van Skewiel en te hoge (personeels)kosten kan het zorgconcept niet kostendekkend door Skewiel worden uitgevoerd. Skewiel kampte daardoor de afgelopen jaren met forse verliezen en kwam tot de conclusie dat het vernieuwende zorgconcept niet zelfstandig kon worden voorgezet. Het zorgkantoor is daarom met Skewiel op zoek gegaan naar een partij die het concept van Skewiel wil overnemen. De enige mogelijke aanbieder die dat kan doen is Zorggroep Tellens. Als voorwaarde stelt Tellens dat zij dan niet wordt opgezadeld met de financiële achterstand van Skewiel.

Strikt genomen komt Skewiel op grond van de beleidsregel steunverlening AWBZ niet in aanmerking voor steunverlening omdat deze alleen geldt voor intramurale zorginstellingen. Maar vanwege de bijzondere omstandigheden van het zorgconcept van Skewiel zou het onverkort toepassen van de beleidsregel onevenredige gevolgen hebben voor de continuïteit van de zorg in die regio. Daarom heeft de NZa besloten de steun wel te verlenen, verdeeld in twee tranches. Op voorwaarde dat zorggroep Tellens het ontwikkelde zorgconcept in tact houdt, ontvangt zij zodra de overname een feit is een tranche en na een jaar de tweede tranche.


---