GAIA


23 juni 2009

Paardenevenement Krombeke krijgt goede punten van GAIA

De dierenrechtenorganisatie GAIA is tevreden met het verloop van het paardenevenement in Krombeke dat gisteren plaatsvond. "Een hemelsbreed verschil met vorig jaar, toen mistoestanden legio waren," zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Dit jaar was de paardenmarkt vervangen door een paardententoonstelling. "Het resultaat mocht er zijn," gaat Michel Vandenbosch verder. "Ook de paardenkoersen op het veld zijn behoorlijk verlopen zonder valpartijen en op een terrein dat er goed geëffend bij lag."

Geen kwetsuren

De waarnemers van GAIA zagen geen paarden meer met kwetsuren aan de benen of huidaandoeningen. Dat er minder dieren waren dan vorig jaar voorkwam veel stress bij de paarden, die over het algemeen voldoende ruimte hadden en niet zoals vorig jaar te dicht bij elkaar gepropt stonden. Het laden en lossen van de dieren gebeurde dit jaar uit het zicht van het publiek. Ook die maatregel bleek een goede zaak voor het dierenwelzijn omdat de paarden op die manier rustiger en veel minder angstig uit de vrachtwagen kunnen komen. Ook werden de dieren rustig naar hun standplaats gebracht.

zwangere dieren

Hier en daar nog een probleem

De GAIA-waarnemers zagen toch nog enkele problemen: een pony had last van hoefbevangenheid; er stonden nog enkele dieren met te lange hoeven, maar in vergelijking met vorig jaar was de situatie er wat de staat van de hoeven van de paarden betreft er merkelijk op verbeterd. Er waren ook twee drachtige ezels aangevoerd, die er beter niet hadden kunnen staan. Pony's stonden eerst wat te dicht op mekaar met hier en daar agressie tot gevolg, maar hieraan werd verholpen.

agressie tgv het te dicht op elkaar staan

Veldkoersen in orde

Ook de veldkoersen zijn behoorlijk verlopen, zonder gekwetste paarden en geen enkele valpartij. Het terrein lag er dan ook veel beter bij dan vorig jaar. Ook de paaltjes die het parcours afbakenen waren van een ander materiaal dan vorig jaar. Nu braken ze bij contact af, terwijl ze vorig jaar neergingen en terug opveerden waardoor ze tegen de benen van de paarden sloegen. Ook daaraan is verholpen.

Pluim voor de organisatoren

"We waarderen de inspanningen van de organisatoren, die het dierenwelzijn ten goede zijn gekomen," gaat Michel Vandenbosch verder. "Onze evaluatie van deze editie maken we over aan de organisatoren. We hopen dat zij dan ook open staan voor verder overleg. Ik ben er van overtuigd dat het voor de organisatoren geen probleem zal zijn om de enkele tekortkomingen die er nog waren tegen de volgende editie weg te werken."