Gemeente Purmerend

Winnaar Purmerends Koekje bekend


23 juni 2009

"Het Purmerends Plateeltje: een koekje gevuld met een rijp verhaal dat moet bestuiven." Het idee van Reny Worb voor een koekje dat naar de Purmerendse sieraardewerk traditie verwijst, is door de jury geselecteerd tot winnaar van de ontwerpwedstrijd. De jury besloot dat het `Purmerends Plateeltje' er het best in is geslaagd om de identiteit van Purmerend weer te geven.

Jurybijeenkomst
De Purmerendse kunstenares Mariëtte Wolbert nam enkele maanden geleden het initiatief om een vernieuwend eetbaar product op de markt te brengen. Om dit te realiseren nodigde zij Purmerendse kunstenaars uit om een ontwerp te maken.
Maandag 22 juni presenteerde zeven kunstenaars zes ontwerpen in de trouwzaal van het Purmerends Museum.
Een vakkundige jury - de gemeente werd vertegenwoordigd door wethouder Mona Keijzer en Frans Koelemeijer, adviseur Kunst & Cultuur - beoordeelde de schetsontwerpen op artistieke kwaliteit en uitvoerbaarheid. Er werd gelet op de manier waarop het ontwerp de identiteit van Purmerend zal versterken. Ook schonk de jury aandacht aan verpakking en smaak van het product.

Purmerends Plateeltje
De jury besloot om Reny Worb te vragen haar ontwerp voor het `Purmerends Plateeltje' te realiseren. UItgangspunt van haar ontwerp is de Purmerendse traditie van het fabrieksmatig vervaardigd sieraardewerk aan het eind van de 19e eeuw. Door de verwerking van de VOC-kruiden kaneel, gember en vanille doen de `Purmerends Plateeltjes' ook qua smaak aan het verleden denken. De jury had veel waardering voor de relatie die Reny Worb legt tussen de ambacht van toen (plateelindustrie) en de ambacht van het huidige bakkersvak. Ook had de jury lof voor de chique uitstraling en het historische karakter van het koekje.

Andere opmerkelijke voorstellen waren de `Purmerender Haakjes', koekjes in de vorm van haakjes die aan de rand van het koffiekopje kunnen worden gehangen, van Annemiek van Kollenburg en Fiona Witteman. Met zijn ontwerp `Handje Klap', een koekje in de vorm van twee in elkaar slaande handen, refereerde Paul Stap naar het veemarktverleden van Purmerend.

De gemeente Purmerend subsidieert het project, samen met Created in Noord-Holland, het innovatieve programma van Kunst en Cultuur Noord Holland. Bakkerij Harry de Groot produceert het 'Purmerends Plateeltje'. Het is de bedoeling dat het koekje in 2010 te koop is.