EBN

EBN Rapport toont aan: Nog veel gas te ontdekken in Nederland


Utrecht, 23 juni 2009

EBN Rapport toont aan: Nog veel gas te ontdekken in Nederland

Nederland beschikt wellicht over ruime hoeveelheden nog niet ontdekt gas. Dit blijkt uit het nieuwe EBN rapport Focus on Dutch gas dat deze week is verschenen. Schattingen lopen uiteen, maar de volumes nog niet ontdekt gas kunnen oplopen tot duizenden miljarden kubieke meters. Dat is meer dan er tot nu toe in totaal aan gas gevonden is in ons land. Uit het EBN rapport blijkt dat de gasproductie uit kleine velden in Nederland over haar top heen is en gestaag terug loopt. Toch kan nog zeker 20 jaar gas uit deze kleine velden geproduceerd worden. Wanneer het enorme Groningen gasveld meegerekend wordt, is dat zelfs nog veel langer.
Een te snelle afname in de Nederlandse gasproductie is een bedreiging voor de offshore infrastructuur die bij onvoldoende gebruik ingesloten en tenslotte opgeruimd zal moeten worden. Er worden op dit moment nog steeds nieuwe gasvelden gevonden. Omdat het tempo waarmee de industrie in Nederland naar nieuwe gasvoorraden zoekt echter te laag ligt, bestaat er een gerede kans dat een deel niet meer economisch gewonnen kan worden als gevolg van onvoldoende beschikbare infrastructuur. Jan Dirk Bokhoven, Directievoorzitter van EBN, steekt de gasproducenten in een economisch lastige tijd een hart onder de riem. Er is, zo zegt hij, nog voldoende gas te vinden in ons land: Als we alles meetellen kan het volume oplopen tot wel 500.000 miljard kubieke meter. Dat is weliswaar een zeer grove schatting, maar een deel ervan is zeker te winnen.
Bokhoven ziet vooral veel potentie in het winnen van zogenaamd ondiep gas. Ondiep gas werd vanwege de boorrisico s altijd vermeden en vrijwel nooit in productie genomen. Vorig jaar is dat voor het eerst wel gebeurd. Hoeveel ondiep gas er is in Nederland is nooit goed in kaart gebracht. Laat staan dat we weten wat er nog in productie genomen kan worden. Daarnaast komen ook gas dat zich in slechter reservoirgesteente bevindt en mogelijk ook kolengas in aanmerking voor opsporing en winning. In de VS heeft de productie van shalegas (shale=kleisteen) in de afgelopen jaren tegen de verwachting in een grote vlucht genomen. De technische uitdagingen moeten niet onderschat worden, want het zal een hele klus worden, maar het gas is er zeker.
Over EBN:
EBN is een zelfstandige onderneming met de Nederlandse staat als enig aandeelhouder. EBN speelt een centrale rol in de opsporing, winning en verkoop van het Nederlandse aardgas. Daarnaast is EBN ook actief in het zoeken naar- en het winnen van aardolie. Door deelname in een groot aantal samenwerkingsverbanden met olie- en gasmaatschappijen draagt EBN eraan bij dat de gas- en olievoorraden zo veel mogelijk worden opgespoord en op een economisch verantwoorde manier wordt gewonnen. Via een belang in gashandelsonderneming Gasterra is EBN ook betrokken bij de verkoop van het Nederlandse aardgas. Daarnaast adviseert EBN de minister van Economische Zaken over het energiebeleid en meer in het bijzonder over een goed beheer van Nederlandse delfstoffen. EBN onderzoekt ook de mogelijkheden van (her)gebruik van lege gasvelden en bestaande infrastructuur voor gas- of CO2 opslag.

Voor meer informatie: www.ebn.nl
Einde bericht

---




Ingezonden persbericht