De eerste gemeenteraadsleden papierloos aan de slag in Hardenberg


Vijftien digital readers uitgedeeld in de gemeente Hardenberg

HARDENBERG, 20090623 -- Gisteren zijn na een korte introductie met uitleg de eerste raadsleden van de gemeente Hardenberg aan de slag gegaan met de digital reader van IREX Technologies. De digital reader maakt het mogelijk om de papierstroom die nodig is als voorbereiding voor de gemeenteraadsvergaderingen fors te verminderen. Het doel van deze proef is om voor de nieuwe raad volledig over te gaan op papierloos vergaderen en zal elk gemeenteraadslid een reader krijgen. Met deze stap is de gemeente Hardenberg de eerste Nederlandse gemeente die overschakelt op elektronische aanlevering van de vergaderstukken.

"Het is een stap die geheel past binnen de ambitie die onze gemeente zich heeft gesteld", aldus Jolanda Waaijer griffier van de gemeenteraad van Hardenberg. "De gemeente Hardenberg wil de duurzame kansen die er zijn volop benutten om zo energie te besparen en inwoners, organisaties en instellingen stimuleren hetzelfde te doen. Dit doen we op een realistisch ambitieuze manier en we willen hierbij als gemeente ook nadrukkelijk het goede voorbeeld geven richting de eigen inwoners. Daarom richten we de eigen organisatie zo duurzaam mogelijk in." Naast de besparing van papier en de reductie van andere milieubelasting levert het ook een grote besparing in tijd op. De gemeente is nu in staat om meerdere keren per dag met een druk op de knop alle relevante vergaderstukken bij de raadsleden te krijgen. "Het is niet alleen de hele papierstroom die achterwege kan blijven, maar ook de hele logistiek om de papieren op de juiste plaats te krijgen. Misschien zit in dit laatste aspect wel de grootste besparing", vervolgt Jolanda Waaijer.

"Het hele proces van creatie tot aan verzending van document is al gedigitaliseerd binnen de gemeente Hardenberg. Maar om een tekst goed te kunnen lezen werd dit document nog steeds uitgeprint" concludeert Rens Groeneveld van NotuBiz. "Met elektronisch papier hebben we de laatste schakel kunnen leveren voor een geheel papierloze oplossing, en bieden hierbij lokale overheden een oplossing die niet alleen veel tijd bespaart maar ook goed is voor het milieu." Hier gaat economie hand in hand met ecologie!

"Wij zien het als onze bijdrage om bedrijven oplossingen te bieden op het gebied van het vervangen van papier door elektronisch papier," vervolgt Willem Endhoven, VP Business Development en Marketing van IREX Technologies."Elektronisch papier maakt het mensen makkelijker om digitaal te lezen en te schrijven. Dit is een oplossing voor overheden, professionals en onderwijs toepassingen."

Naast de gemeente Hardenberg zijn er in Nederland een twintigtal andere proeftrajecten bij gemeenten gaande rond de inzet van de digital reader.

Over NotuBiz en iRex Technologies
NotuBiz bv is marktleider op het gebied van raadspublicatie. Naast NotuDoc verzorgt NotuBiz tevens het live uitzenden van vergaderingen (NotuCast) en het maken van audiovisuele notulen (NotuRecord) op internet. NotuBiz presenteert zich als dienstverlener in plaats van systeemleverancier. Dit houdt in dat zij zoveel mogelijk werk uit handen van de opdrachtgever wil nemen. Zie voor meer informatie: www.notubiz.nl.

IREX Technologies bv biedt op basis van elektronisch papier oplossingen om digitale tekst te kunnen lezen alsof het op echt papier gedrukt staat. Naast het comfortabel lezen en schrijven biedt het electronisch papier van IREX technologies ook de mogelijkheid om gebruik te maken van hyperinks en de mogelijkheid om automatisch documenten verzending te verzorgen.
IREX technologies presenteerd het electronisch papier als een open systeem voor individuele gebruikers en als systeemoplossing voor bedrijven.
IREX Technologies B.V. is een spin-off van Koninklijke Philips Electronics en is gevestigd op de High Tech Campus in Eindhoven. Zie voor meer informatie: www.irextechnologies.com.