London Underground gebruikt RFID voor het onderhoud van roltrappen


ALPHEN AAN DEN RIJN, 20090623 -- De roltrappen van London Underground vervoeren dagelijks 3 miljoen passagiers van en naar de metrostations. Om veiligheid en continuiteit te waarborgen is een strikt onderhoudsschema ingesteld. London Underground heeft een inspectie en onderhoudsprogramma geimplementeerd dat voorziet in de structurele integriteit van elke individuele roltraptrede. Deze worden elk jaar minstens eenmaal gecontroleerd. Met bijna 30.000 tredes in 200 roltrappen is dit controleren een belangrijke dagelijkse taak van de technische dienst. De traptredes slijten door dagelijks mechanisch rondgaan en natuurlijk de vele `voeten' maar een storing is potentieel gevaarlijk en in ieder geval en vervelend oponthoud.

RFID in de dagelijkse praktijk:

Nordic ID PL3000 RFID handterminals zijn nu in gebruik, samen met Confidex Ironside UHF Gen2 `on metal' hard tags.

Om sneller, acurater en kosten-efficient te werken heeft London Undergound voor het gebruik van RFID techniek gekozen. Integrator CoreRFID heeft een "traptrede traceer systeem" ontworpen (het "Step Tracking System") als onderhouds management oplossing. Elke traptrede is voorzien van een Confidex Ironside UHF Gen2 `on metal' tag. Het systeem gebruikt de Nordic ID PL3000 handheld RFID terminal, gemonteerd op een gereedschapskarretje naast de roltrap. De applicatiesoftware leest en schrijft informatie op de tag terwijl de technicus gelijk inzicht heeft in zaken als het serienummer, de leeftijd/bouwjaar en status van de individuele tredes die voorbijkomen. Slechts enkele roltraptredes kunnen per service beurt worden vervangen, dus voorheen werden tredes preventief verwijderd. Een bijkomend voordeel is dat het verzamelen van de data nu door één technicus wordt gedaan waar dit eerst door twee man werd uitgevoerd.

De inzet is nu gestart op de stations van bekende metrolijnen Bakerloo, Central en Victoria plus een aantal andere stations waar London Underground is verantwoordelijk voor het onderhoud.

"Er zijn duidelijke voordelen voor London Underground, voor het gebruik van RFID. Een automatisch systeem dat essentiele data voorziet, zonder de roltrap stil te zetten is een toepassing die veel bedrijven tot hun voordeel kunnen gebruiken", aldus Richard Harrison, `technical sales director' van CoreRFID. Het Engelse CoreRFID is een partner van Nordic ID.

Deze toepassing is ook relevant voor andere roltrap operators wereldwijd. Onderhoud en veiligheid van de roltrappen is belangrijk voor metro bedrijven, zoals London Underground, maar ook voor bijvoorbeeld winkelcentra en publieke ruimtes.





Hielke van Oostrum / Nordic ID