Politie Drenthe


Bewoonster van zorgcentrum komt om het leven door misdrijf

Meppel, 23-06-2009

In de nacht van maandag op dinsdag 16 juni 2009 werd een 88-jarige bewoonster van een woon- en zorgcentrum aan de Reestlaan dood aangetroffen in haar kamer. Omdat er aanwijzingen waren die duidden op een misdrijf, heeft de politie direct een onderzoek gestart. Ruim 35 politiemedewerkers zijn sindsdien bezig met het onderzoek naar wat er gebeurd is en wie het feit heeft gepleegd. Er is grootschalig technisch sporenonderzoek verricht, een ruime omgeving rondom de plaats van het misdrijf is door de politie uitgekamd, er is een grootschalig buurtonderzoek aan de gang, er zijn vele getuigen die gehoord moeten worden en daarnaast worden ook nog vele andere onderzoekshandelingen verricht. Kortom, er wordt met man en macht aan de oplossing van dit vreselijke feit gewerkt. Op dit moment is er nog geen aanhouding verricht in deze zaak.

Voorlopige onderzoeksresultaten

Op het lichaam van de 88-jarige bewoonster is vorige week sectie verricht. Uit de voorlopige resultaten van de sectie blijkt dat de vrouw door een misdrijf om het leven is gekomen. Hoe de vrouw om het leven is gebracht, willen we in dit stadium van het onderzoek niet bekend maken. De bewoonster is vastgebonden aangetroffen in haar kamer. Zij was deels ontkleed. Daarom is er meteen onderzoek gedaan naar of er een zedenmisdrijf heeft plaatsgevonden. Uit het tot nu toe verrichte onderzoek, is hiervan echter vooralsnog niet gebleken.

Aanhouding veelpleger na meerdere insluipingen
De afgelopen tijd zijn meerdere insluipingen gepleegd bij verzorgingshuizen in Meppel. Door burgers en media wordt een mogelijk verband gelegd tussen het onderzoek naar de dood van de 88-jarige vrouw en de eerdere insluipingen. Daarom willen we melden dat de politie op zaterdag 13 juni een 25-jarige veelpleger uit Meppel heeft aangehouden op verdenking van diefstal van goederen uit diverse zorginstellingen, waaronder uit het woon- en zorgcentrum waar ook het slachtoffer woonde. De afgelopen drie maanden zijn 28 aangiftes opgenomen en hebben we 30 meldingen ontvangen van insluipingen. Vaak werd een babbeltruc gebruikt om binnen te komen. De 25-jarige veelpleger zat vast toen het misdrijf in het verzorgingstehuis aan de Reestlaan is gepleegd. De verdachte is woensdag 17 juni voorgeleid voor de Rechter Commissaris. Deze heeft de bewaring van deze verdachte bevolen voor 14 dagen.

Vragen
Dit misdrijf roept ongetwijfeld veel vragen op, zoals wat heeft er zich in de woning van de vrouw afgespeeld? en hoe heeft dit kunnen gebeuren?. Een zaak als deze raakt ieders veiligheidsgevoel. Een groot deel van de vragen kan ook het onderzoeksteam nog niet beantwoorden. Deze zijn nu juist onderdeel van het grote onderzoek dat op dit moment door de politie gedaan wordt. De informatie die wel bekend is, wordt op dit moment bijna geheel gedeeld. Er is echter informatie die we nog niet willen delen. We willen namelijk getuigen niet beïnvloeden door die informatie openbaar te maken. Ook is er informatie die alleen de dader van dit feit kent. We willen een eventuele verdachte eerst met die informatie confronteren, voordat we de informatie bekend maken. Hierdoor wordt de kans dat een eventuele verdachte veroordeeld kan worden, groter. Wij hopen op uw begrip hiervoor. Zodra wij nadere mededelingen kunnen doen, zullen wij ons melden.

Tips

We merken dat mensen in de omgeving zeer bereid zijn om met ons mee te denken. We krijgen ook veel tips binnen. Als iemand nog geen contact heeft opgenomen met de politie, vragen wij dit alsnog te doen via telefoonnummer 0900 8844 of als iemand anoniem informatie wil verstrekken via Meld Misdaad Anoniem op 0800 7000.