Ministerie van Defensie

Marine

Hr. Ms. De Zeven Provinciën biedt hulp op vrijgelaten koopvaardijschip

23 juni 2009, 10.10 uur

Het boardingteam van De Zeven Provincien gaat aan boord van MV Marathon. Foto: ministerie van Defensie Militairen van het Nederlandse marinefregat Hr. Ms. De Zeven Provinciën zijn op dit moment voor de kust van Somalië aan boord van het koopvaardijschip MV Marathon, eigendom van een Nederlandse rederij. Ze verlenen daar medische hulp aan de bemanning. De Marathon werd vannacht vrijgegeven, nadat het op 7 mei door Somalische zeerovers was gekaapt. Het koopvaardijschip MV Marathon. Foto: ministerie van Defensie

Eén van de bemanningsleden bleek te zijn overleden aan de gevolgen van een schotwond opgelopen toen de piraten het schip kaapten. Een tweede opvarende is gewond, maar stabiel. Inmiddels is ook voorzien in vers voedsel, water en brandstof.

De escorte van het koopvaardijschip door De Zeven Provinciën ving onmiddellijk na vrijlating aan, mede om te voorkomen dat het opnieuw aan een kaappoging ten prooi zou vallen. Beide schepen varen nu naar een veilige haven.

Hr.Ms. De Zeven Provinciën neemt binnen een NAVO-eskader deel aan Allied Protector, een operatie in de Golf van Aden die tot doel heeft koopvaardijschepen te beschermen tegen Somalische piraten. Het marinefregat begeleidde de afgelopen weken meerdere koopvaardijschepen. Daaronder bevond zich ook een schip van het World Food Programme, dat hulpgoederen vervoert naar het door burgeroorlog geteisterde Afrikaanse land.