Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Cremer: Overhandiging cheque project Oude Rijnzone

Het overkomt mij niet elke dag dat ik een cheque van 30 miljoen euro mag overhandigen, maar vandaag mag het. Ik vind het project Oude Rijnzone elke eurocent waard.

In de Oude Rijnzone is herstructureren van verouderde bedrijventerreinen hard nodig, bij nieuwe woonwijken moet groen worden ontwikkeld, de bereikbaarheid staat onder druk. Verrommeling moet opgeruimd worden.

Hier ligt een opgave voor Mooi Nederland, in het belang van het Groene Hart en de Randstad. Herstructureren is moeilijk, groen ontwikkelen ook. Dit is een integraal project en laat zien dat het kan en dat u daar voor gaat. Het project is geslecteerd voor het Nota Ruimte Budget en voor Randstad Urgent. We hebben versnelling nodig en er moet een tandje bij in het belang van de ruimtelijke kwaliteit en economische vitaliteit.

Ik ben vorig jaar hier al langs geweest. Toen was het project nog bedeeld met veel ruimte voor nieuwe bedrijventerreinen. Collega Van der Hoeven en ik hebben een andere agenda, een realistische raming van echt noodzakelijke bedrijvenruimte. De commissie Noordanus is daar duidelijk over. Daarom heb ik gevraagd om met een realistisch en dus lager scenario te werken, ten eerste de herstructurering aanpakken en regionaal samenwerken.

Deze slag heeft u nu gemaakt. De Bedrijventerreinenstrategie Oude Rijnzone gaat uit van een realistisch scenario. Deze strategie zorgt dat herstructurering eerst van de grond komt. Eerst de bestaande ruimte voordat je nieuwe ruimte ontwikkeld. Nieuwe verrrommeling moet worden voorkomen. Kortom, de SERladder....

Bedrijventerreinenstrategie is duidelijk. Veel van de geplande nieuwe ruimte wordt nu door dit project doorgeschoven, na 2015 of zelfs voorbij de projectperiode. Het geld moet worden ingezet door partijen die goed samenwerken. Voor het project hebben we vorig jaar de Samenwerkingsovereenkomst getekend.

Maar er is meer nodig. Verevening is belangrijk, planning en fasering en kwaliteit moet worden zeker gesteld. Daarvoor moet worden samengewerkt; aangestuurd door een regionaal orgaan met bevoegdheden. U gaat dat aanpakken. Dat was ook een belangrijke eis van mijn bijdrage aan dit project.

U heeft keihard aan dit project getrokken in de goede richting. Vandaag zie ik het resultaat. Alle betrokken partijen verdienen dan ook meer dan lof. Mag ik applaus?

De provincie zal fors investeren en het vraagt van de gemeenten een nog steviger bijdrage.
30 miljoen euro is een flink bedrag uit het Nota Ruimtebudget, met dank aan de Motie Van Heugten. Dit project is een voorbeeld van hoe we dit type gebieden in gezamenlijkheid moeten aanpakken.

Tot slot. Met trots bied ik deze cheque aan om te investeren in dit icoon van het Groene Hart. Die cheque moeten we nu verzilveren. Laat deze kans niet aan u voorbijgaan, werk intensief samen, zorg dat alle neuzen dezelfde kant opwijzen zodat de Oude Rijkszone een prachtgebied wordt waar het fijn wonen, werken en recreëren is.

Ik wens u daarbij veel wijsheid en succes toe. Dank u wel.