Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: kapers mogen straf niet ontlopen

23 jun 2009 | De kaping van het Nederlandse schip de Marathon, dat op 7 mei gekaapt werd in de Golf van Aden bij Somalië, is zonder verder geweld beëindigd. Bij de kaping is één lid van de achtkoppige Oekraïense bemanning om het leven gekomen, een ander bemanningslid raakte gewond.

"Ik was geschokt door de laffe moord op het bemanningslid", aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) in een reactie. "Nederland zal er alles aan doen om een eind te maken aan deze praktijken, zowel door de inzet van Nederlandse marineschepen in anti-piraterij operaties als door de inzet voor een regionaal tribunaal dat ervoor zorgt dat deze misdadigers hun straf niet kunnen ontlopen."

De Marathon werd vanmorgen in veiligheid gebracht en door het Nederlandse marinefregat De Zeven Povinciën begeleid naar veilige wateren. Een medisch team en een inspectieteam van de De Zeven Provinciën zijn aan boord. Het fregat neemt deel aan een NAVO-missie tegen piraterij.

Minister Verhagen stelde onlangs voor een met internationale steun een piratentribunaal in de regio op te richten. Het arresteren en berechten van piraten verloopt is problematisch. Sinds maart patrouilleren Nederlandse schepen in de Golf van Aden en rond Somalië.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl