Gemeente Montferland

Gemeenteraad brainstormt met architecten

Op vrijdag 19 juni j.l. heeft de gemeenteraad van Montferland het vergaderjaar afgesloten met het jaarlijkse afsluitende werkbezoek. Het bezoek stond dit jaar geheel in het teken van het nieuwe gemeentehuis en had als passende titel: werken aan contouren.

Het streven naar betere dienstverlening voor de burgers van Montferland is hét leidende beginsel voor de nieuwe huisvesting van de gemeente Montferland. Nieuwe huisvesting, oftewel een huis voor de gemeente, is een tastbaar symbool van de gemeente Montferland. Het is een gebouw waar inwoners zich thuis voelen en gasten graag op bezoek komen, een gebouw waar het goed besturen en werken is, een gebouw dat een basis van onze samenleving vormt. De bouw van een gemeentehuis in een bestaande kern is, zowel financieel als ruimtelijk, een flinke investering. Vanuit deze gedachte heeft de raad in het verleden onder andere gediscussieerd over de locatie, het aantal vierkante meters en de huisvestingslast. Nu volgde een nieuwe dimensie in de discussie: welke uitstraling krijgt het nieuwe gemeentehuis in Didam?

De gemeente Grave en de gemeente Overbetuwe hebben de bestuurders vrijdagochtend ontvangen om hun visie te geven op de bouw van een nieuw gemeentehuis. De gemeente Grave heeft sinds kort een nieuw stadhuis. In Elst werd onder andere gekeken naar de toekomst van het plein voor het monumentale gedeelte.
In de middag werd in Palestra te Braamt een brainstormsessie gehouden met de geselecteerde architecten; De Twee Snoeken uit s-Hertogenbosch, SATIJNplus Architecten uit Born, Van Aken Architecten uit Eindhoven, AGS Architecten & Planners uit Arnhem en Maas Architecten uit Lochem.

Alle architecten waren verheugd over de sessie die middag. Zij noemden het een unieke bijeenkomst en hadden nog nooit eerder op deze wijze gecommuniceerd met een gemeentelijke opdrachtgever. De aanwezige raadsleden hebben goed de sfeer kunnen neerzetten en uitgangspunten meegegeven aan de architecten: het draait om accenten.

Begin oktober presenteren de architecten hun visies aan de raad en de inwoners van Montferland. De gemeenteraad neemt in november een besluit over het ontwerp.