Gemeente Enschede

Klimaatverbond kent Enschede Triple A status toe

Duurzaamheidbeleid Enschede bij Nederlandse top

Tijdens de jaarvergadering van het Klimaatverbond in Delft is de gemeente Enschede onderscheiden vanwege het duurzaamheidbeleid. Het klimaatverbond heeft een 10 stappenplan opgesteld, waarmee gemeenten het ambitieniveau van hun duurzaamheidbeleid kunnen vaststellen en aanscherpen. Daarbij gaat het onder meer om acties die energiezuinigheid, klimaatneutrale inkoop, en duurzame energie bevorderen. De goede score van Enschede op deze punten levert de stad de Triple A status op.

Wethouder Jelmer van der Zee is verheugd over de erkenning: "Met onze huidige inzet vallen we blijkbaar in positieve zin op. We hebben de sprong van het peloton naar de kopgroep gemaakt, maar onze ambitie reikt nog verder." In de Nota `Verscherpen en Versnellen van Klimaatbeleid in Enschede' wordt uiteengezet welke stappen in Enschede de komende jaren kunnen worden gezet.

Enschede maakt werk van het terugdringen van onnodig energieverbruik bij bewoners, bedrijven en instellingen. Op dit moment draagt al 70% van de eigen inkoop van de gemeente het etiket duurzaam en koopt de gemeente voor eigen gebruik alleen groene stroom. Ook met het energiearrangement voor huiseigenaren en met de duurzaamheidsdoelstellingen voor de gebiedsontwikkeling van het bedrijventerrein Usseler Es laat de gemeente zien het klimaat serieus te nemen.

Klimaatverbond
De Vereniging Klimaatverbond Nederland, kortweg genaamd Het Klimaatverbond, is een netwerk van gemeenten, provincies en waterschappen. De leden van Het Klimaatverbond werken samen aan projecten, wisselen kennis uit en behartigen belangen om een effectief lokaal klimaatbeleid te verankeren, uit te voeren en zichtbaar te maken. Klimaatbeleid is voor Het Klimaatverbond zowel het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen als het aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. Momenteel zijn 130 gemeenten, twaalf provincies en één waterschap lid van Het Klimaatverbond. De Klimaatverbondgemeenten vertegenwoordigen samen bijna zeven miljoen inwoners.

Op www.hierklimaatverbondgemeenten.nl is meer informatie te vinden over de actie van het Klimaatverbond. (kopje nieuws). Meer informatie over acties rond het Enschedese duurzaamheidbeleid is te vinden op www.doegroendatscheelt.nl

Geplaatst: 23 juni 2009.

23 juni 2009