Gemeente Papendrecht

19 juni 2009

Slopersbal luidt verbouwing theater De Willem in

Zaterdag 20 juni vindt de allerlaatste voorstelling in de oude zaal van theater De Willem plaats. Wat de gedenkwaardige voorstelling precies inhoudt, blijft een verrassing, maar in ieder geval maakt "Het Groot Niet Te Vermijden" er deel van uit. Voor het Slopersbal zijn nog enkele kaartjes beschikbaar.
Komende zomer wordt het theater gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe theaterzaal en toneelhuis. De verbouwing duurt tot de zomer van 2010. Het komende seizoen wijken theatervoorstellingen daarom uit naar andere locaties in Papendrecht en naar andere theaters in de regio. Meer informatie hierover vindt u in het programmaboekje dat eind mei verspreid is en op www.theaterdewillem.nl.

Heropening park Noordhoekse Wiel
Papendrecht kan weer trots zijn op het park Noordhoekse Wiel. De ingrijpende opknapbeurt is - op enkele details na - afgerond. Het park bestaat uit drie 'zones':

* een natuurlijk gebied, waarin duidelijk herkenbare elementen van het Alblasserwaardse landschap terugkomen;

* een cultuur-historische zone, waarin het wiel en de weidemolen gehandhaafd zijn;

* een recreatief gedeelte met een boerderij, ruimte om te sporten, de hond uit te laten en te spelen.

Het opgeknapte park Noordhoekse Wiel wordt donderdag 25 juni officieel heropend. Belangstellenden verzamelen zich om 19.45 uur bij de ingang van het park aan de Burgemeester Keijzerweg. Het gezelschap begeeft zich vervolgens naar de plek waar wethouder André van Leeuwen de openingshandeling zal verrichten. Daarna is er voor de aanwezigen een hapje, een drankje en een verrassingsoptreden.

Met de heropening van het park is weer een voornemen van het huidige college van burgemeester en wethouders (beschreven in het Coalitieakkoord 2006-2010) gerealiseerd.

Blomberg nodigt Papendrechtse kunstenaars uit anjer- en tulpendromen te verbeelden
Kunstenaars en kunstliefhebbers uit Papendrecht worden van harte uitgenodigd deel te nemen aan de kunstwedstrijd van partnergemeente Blomberg met het thema Anjer- en tulpendromen - Nelken und Tulpenträume. Alle ingediende kunstwerken worden vanaf 5 september tentoongesteld in Blomberg, voor drie winnaars zijn bovendien geldprijzen van 500, 400 en 300 euro beschikbaar.

Blomberg won een prijs met een marketingplan waarin de relatie met Nederland centraal staat. Het plan met de titel Nelke küsst Tulpe - anjer kust tulp - vernieuwt de verbinding tussen anjerstad Blomberg en Nederland. Een verbinding die ontstond in de tijd dat een Nederlands garnizoen gelegerd was in Blomberg. Nog steeds wonen honderden Nederlanders in de Duitse gemeente.
Blomberg heeft Papendrecht gevraagd mee te werken aan realisering van nieuwe ideeën, zoals culturele evenementen, stadsverfraaiing en stedenbouw met Hollandse inbreng en een Hollandse winkel.

Kunstwedstrijd Anjer- en tulpendromen
Daarnaast is Blomberg bijzonder nieuwsgierig naar de `verbeelding' van kunstenaars en inwoners uit Papendrecht van hun anjer- en tulpendromen over de relatie tussen de gemeenten. Deelnemers kunnen van tot 30 juli kunstwerken indienen.

Schilderijen mogen maximaal 2 x 2 meter van omvang zijn, andere werken maximaal twee meter hoog. Bij indiening van het kunstwerk wordt een beschrijving in ca. 200 woorden van het werk gevraagd, waarbij de relatie met het thema anjer- en tulpendromen wordt beschreven, evenals een foto van 10 x 15 cm (liefst digitaal) van het werk, naam, adres, telefoonnummer en eventueel informatie over uw loopbaan als kunstenaar. Blomberg Marketing zorgt voor transport, op- en afbouw en promotie van het evenem ent en van de kunstwerken. Een deskundige jury beoordeelt de werken en reikt de prijzen uit.

Bloemencorso
Van 22 augustus tot en met 4 oktober 2009 besteedt Blomberg aandacht aan het Hollandse karakter van de stad met onder meer een bloemencorso. Blomberg zal speciale arrangementen aanbieden om Papendrechters bij de activiteiten van het project Nelke küsst Tulpe te betrekken. Op de website www.blomberg-papendrecht.nl en in de lokale media is de komende tijd meer te lezen over het precieze programma in Blomberg in augustus en oktober.

Informatie
Meer informatie is verkrijgbaar bij gemeente Papendrecht, dhr. Goedegebuur, tel. 078 - 641 89 11.

Zaterdag 27 juni: Power Park 2009
Zaterdag 27 juni 2009 om 13.00 uur barst de negende Powerpark los in het Vondelpark. Wethouder Maria Zaal verricht samen met rapper Jermaine de opening, waarna Bounce met een spetterende dansshow de sfeer neerzet.

Zowel het middag- a ls het avondprogramma zit bomvol. Met optredens van lokaal en nationaal bekende artiesten (wat te denken van bijvoorbeeld The Opposites!), demonstraties, workshops, kinderactiviteiten, een groot sfeervol terras en veel ruimte om mee te doen, te kijken, te luisteren of gewoon lekker luierend in het gras te genieten van de plezierige sfeer.

Of je nu 8, 18 of 88 bent: Powerpark is hét familiefeest van Papendrecht. Het wordt georganiseerd door de gemeente Papendrecht en jeugdcentrum Interval, maar komt ook tot stand dankzij de medewerking van Papendrechtse vrijwilligers, (sport)verenigingen en bedrijven.

Het middagprogramma is van 13.00 tot 17.00 uur; het avondprogramma van 19.00 tot 23.30 uur. Kijk voor het complete programma op www.powerpark.nl

Stroomvoorziening voor binnenvaart
Binnenvaartsche pen die in Papendrecht afmeren, kunnen vanaf begin 2010 gebruik maken van twee zogenoemde walstroomkasten. Hiermee kunnen de schippers voor huishoudelijke doeleinden gebruik maken van normale elektriciteit. Deze stroomkastjes (afmetingen ca. 120 x 140 x 50 cm.) zorgen voor een aanmerkelijke verbetering van de luchtkwaliteit en maken minder geluid dan de dieselgeneratoren die nu nog vaak gebruikt worden. Er komt één kast te staan op de loswal aan de Rietgorsweg en één langs de Merwedesingel.

De voorziening maakt deel uit van het Programma Luchtkwaliteit Drechtsteden en wordt vanwege de grote milieuvoordelen mede gesubsidieerd door de Europese Commissie en het Fonds Economische Structuurversterking.

Schoonmaakactie `Een Fris Papendrecht' + sport- en spelmiddag in wijk Oostpolder/De Kooy
Op woensdag 1 juli en donderdag 2 juli is de wijk Oostpolder/De Kooy aan de beurt voor de grote schoonmaakact ie 'Een Fris Papendrecht'. Alles wat bewoners hebben gemeld bij het gemeentelijk Meldpunt of tijdens de technische schouw op 16 juni, wordt 1 en 2 juli zoveel mogelijk verholpen. De milieupolitie verwijdert vervallen fietsen van de openbare weg. Bewoners kunnen hun grof vuil eenmalig in een grote container gooien. Deze staat, náást een informatiekraam, in de Zeeuwse Schouw (1 juli) en op de parkeerplaats in de Albert Schweitzerstraat (2 juli). Het aangeboden afval wordt ter plekke gescheiden.

Woensdag 1 juli is er ook een sport-, spel- en muziekmiddag op het Molenveld. Vanaf 13.00 zijn alle kinderen uit de wijk welkom. Er zijn gratis broodjes knakworst, een springkussen, een reuzenjenga, een kegelbaan voor de kleintjes en de Sport en spelbus staat er met gratis te gebruiken sport- en spelattributen. Ook kunnen de kinderen gratis een muziekworkshop van ToBe volgen. De middag duurt tot 15.30 uur.

Scholieren zamelen plastic afval in
De le erlingen van de basisscholen in de wijken zamelen enkele weken zoveel plastic afval in. Op 1 en 2 juli worden alle zakken verzameld en gewogen. Net voor de zomervakantie wordt de school die de meeste kilo's plastic heeft verzameld, bekend gemaakt. De winnaar wint een kleurrijke pleinplakker voor op het schoolplein. Na de zomervakantie plaatst de gemeente Papendrecht op verschillende plekken speciale afvalbakken voor het inzamelen van plastic verpakkingsafval.

Woensdag 22 april gaf wethouder Maria Zaal-Kwaak op het Marktplein de aftrap voor de jaarlijkse schoonmaakactie `Een fris Papendrecht' onder het motto: `Papendrecht kan nog schoner!' Deze schoonmaakactie duurt tot 3 juli 2009.

Meer informatie
Met vragen of voor meer informatie over de actie `Een fris Papendrecht' kunt u contact opnemen met de gemeente Papendrecht: wijkgerichtwerken@papendrecht.nl.


____________