Gemeente Bodegraven


Bodemonderzoek van 23 juni tot en met 26 juni

In opdracht van de Milieudienst Midden-Holland is Ingenieursbureau Oranjewoud op vrijdag 24 april begonnen met een grootschalig bodemonderzoek in 13 gemeenten in de regio Midden-Holland. Doel van het onderzoek is het vastleggen van de gemiddelde bodemkwaliteit.

De boringen in Bodegraven starten op dinsdag 23 juni. Het gaat om ongeveer 80 boringen die over ongeveer drie dagen verdeeld zullen worden. Een groot gedeelte van deze boringen vindt plaats op algemene plaatsen of bij medewerkers van ISMH. Voor het andere gedeelte is het mogelijk dat een medewerker van Oranjewoud bij u aanbelt met het verzoek een grondboring in uw tuin of op uw terrein te mogen verrichten. Deze medewerker kan zich identificeren en heeft een brief bij zich met meer informatie over de grondboringen. Op voorhand is de regio ingedeeld in 36 bodemkwaliteitszones. Verspreid over deze zones worden in totaal 780 boringen verricht. De meeste boringen worden geplaatst in openbaar gebied, groenstroken, plantsoenen e.d.. Een deel van de boringen vindt plaats in particuliere tuinen. Hiervoor worden bewoners benaderd.

Bodemonderzoek
De boringen gaan tot 2 meter diepte. Er worden bodemmonsters genomen van de bovenste halve meter en de bodemlaag eronder. De monsters worden in een laboratorium onderzocht op circa 20 stoffen. Dit deel van het onderzoek duurt circa 2 maanden. Vervolgens wordt per zone een gemiddelde bodemkwaliteit berekend en gepresenteerd op een bodemkwaliteitskaart. Op basis van het nieuwe inzicht in de bodemkwaliteit wordt nieuw beleid voor het hergebruik van grond en bagger opgesteld. Basisregel is in elk geval dat grond van schone zones mag wel worden verplaatst naar verontreinigde zones, maar niet andersom. Het nieuwe beleid zal eind 2010 gereed zijn.