Senternovem

23-06-2009 | IVBN presenteert visie op duurzaam vastgoed

"Ik wil wel investeren in de verduurzaming van mijn pand, maar de huurder plukt daar de vruchten van." Dit is een argument die eigenaren van bestaande gebouwen vaak en graag gebruiken als het gaat om (het uitblijven van) energiezuinige renovatie van kantoren. Een huurder op zijn beurt waagt zich niet aan duurzame aanpassingen als zijn huurcontract binnen drie jaar afloopt. Deze impasse, ook wel de Circle of Blame genoemd, wil de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed (IVBN) doorbreken. In het visiedocument Duurzaam Vastgoed, dat IVBN vorige week afrondde, komt de beleggersvereniging met een aantal voorstellen om dit te realiseren. Hans Copier, voorzitter Taskforce Duurzaamheid van IVBN, sprak hierover tijdens het Provada Green Forum.

"De trend naar duurzaam vastgoed is onmiskenbaar. De samenleving eist het van de markt", zegt Copier. "Wij kiezen dan ook voor het verduurzamen van de bestaande voorraad en het terugdringen van de bestaande leegstand. Wij willen als beleggers actief gaan investeren, maar we beschouwen verduurzaming als een gezamenlijke verantwoordelijkheid."

Circle of Blame
De utiliteitsbouw is een sector waar makkelijk en snel succes is te behalen op het gebied van energiebesparing, zegt Hans Korbee, programma-adviseur utiliteitsbouw bij SenterNovem. Alleen al de kantorenmarkt is verantwoordelijk voor een uitstoot van 8,4 miljoen ton CO2, bijna 5% van de totale CO2-uitstoot in Nederland. SenterNovem heeft laten berekenen dat de bestaande kantoren door renovatie 80% energiezuiniger kunnen worden. "Echter, de `Circle of Blame' in de vastgoedsector staat een grootschalige duurzame ontwikkeling van bestaande gebouwen in de weg", aldus Korbee. "Dit is een vicieuze cirkel waarin de betrokken partijen in het bouwproces elkaar de schuld geven voor het niet van de grond komen van duurzaam vastgoed. In deze stoelendans van het eigenbelang wijzen ontwikkelaars, bouwers, beleggers en eindgebruikers vooral naar elkaar als het gaat om het nemen van de eerste stap."

Samenwerking huurders
In plaats van naar elkaar te wijzen, bepleit IVBN samenwerking met huurders. "We moeten samen de problematiek van de `split incentive' oplossen. Als eigenaren investeren wij graag in het energiezuinig maken van panden. Dit is een samenspel tussen eigenaar en gebruiker waarin afspraken moeten worden gemaakt hoe de investeringen in duurzaamheid onder meer via huur kunnen worden verrekend", aldus Hans Copier. De IVBN gaat ervan uit dat investeringen in duurzaamheid op redelijke termijn terug te verdienen zijn. Voor verhuurders zal er een acceptabel rendement op de investering verkregen moeten worden, naast de waardeontwikkeling. Voor huurders zal het voordeel in bijvoorbeeld hun energielasten op moeten wegen tegen een eventuele huurverhoging. Ook een huurverlenging biedt volgens de IVBN de verhuurder ruimte om te investeren.

Rol overheid
Niet alleen huurders, maar ook overheden zijn volgens IVBN essentiële partners in de verduurzaming. "Daarom is het van groot belang dat op lokaal, regionaal, provinciaal en landelijk niveau het aanpakken van de bestaande bouw een hoofdrol krijgt in duurzaamheidsbeleid", zegt Copier. Centraal daarbij staat de zogenoemde saldo-benadering: baseer de keuze voor nieuw vastgoed op het saldo van positieve en negatieve effecten op de duurzaamheid van de gehele gebouwenvoorraad.

Daarnaast kunnen overheden verduurzaming bevorderen door het vervullen van een voorbeeldfunctie, kennisuitwisseling, bijvoorbeeld via SenterNovem, en financiële stimulering. "Directe kostprijsverlagende maatregelen en langdurige vaste subsidiemogelijkheden hebben de voorkeur van beleggers", legt Copier uit. Zo ondersteunt IVBN de mogelijkheid om de BTW op energiebesparende maatregelen te verlagen naar 6%. Ook bepleit ze een onderzoek naar het vergroten van de afschrijvingsmogelijkheden voor beleggingsvastgoed, door te mogen afschrijven tot 75% van de WOZ-waarde, in plaats van de huidige 100%.

Meetlat voor duurzaamheid
Het is belangrijk dat de duurzaamheid van nieuwbouw en bestaande bouw transparant en objectief kan worden vergeleken, vindt de IVBN. Het effect van verduurzaming van een bestaand pand op de huidige locatie moet een huurder kunnen vergelijken met eventuele nieuwbouw elders. De huurder, maar ook de overheid, moet kunnen zien wat per saldo het duurzaamheidseffect is van zijn keuze. "En dan blijkt dat een `verduurzaamd' bestaand pand op de bestaande locatie vaak een veel betere optie", aldus Copier. Daarom wil IVBN dat er een door alle marktpartijen geaccepteerde meetlat komt om duurzaamheid van vastgoed te meten, zowel voor nieuwbouw als voor bestaande bouw.