Gemeente Nijmegen

Ouders spreken zich uit over leerlingenvervoer

23/06/2009

Nijmeegse ouders vinden de kwaliteit van het leerlingenvervoer in de gemeente Nijmegen voldoende tot goed. Wel signaleren ze een aantal verbeterpunten. Dat blijkt uit een onderzoek van de afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente.

Het leerlingenvervoer is een wettelijke taak van gemeentes en wordt in de gemeenten Nijmegen, Beuningen en Wijchen in 2010 opnieuw aanbesteed. Bij het opstellen van een programma van wensen en eisen voor de nieuwe aanbesteding, wordt ook rekening gehouden met de wensen van ouders. Om die reden is onlangs een evaluatie gehouden. Onderdeel van de evaluatie is ook een enquête. Deze is verstuurd aan 430 ouders. Van hen hebben 164 ouders de enquête ingevuld. In de enquête zijn vragen gesteld over bijvoorbeeld het op tijd arriveren van de busjes, kwaliteit, veiligheid, communicatie tussen de betrokken partijen en klachtenafhandeling. Op al deze aspecten geeft het merendeel van de ouders aan tevreden te zijn. 40% van de ondervraagde ouders zegt de kwaliteit van het leerlingenvervoer als voldoende te ervaren, 49% zegt de kwaliteit goed te vinden.

Maar de ouders geven ook kritiek en verbeterpunten. Een aantal belangrijke punten op een rij:


1) Tijdigheid en structuur kunnen verbeterd worden. Bijvoorbeeld door een GPS systeem in taxi's, maar ook betere communicatie tussen vervoerder en ouders.


2) De sfeer/orde in de taxi kan beter. Begeleiding wordt als oplossing aangedragen, maar er wordt ook de suggestie gedaan van muziek in de taxi.


3) De afhandeling van klachten is niet altijd voldoende. Communicatie met de vervoerder verloopt soms moeizaam en ouders vinden een onafhankelijk klachtenpunt wenselijk.


4) Kwaliteitseisen moeten concreter en meetbaar in het contract met de toekomstige vervoerder worden opgenomen.

De uitkomsten van de evaluatie worden gebruikt om de organisatie en uitvoering van het leerlingenvervoer in de nieuwe contractperiode te verbeteren. Het huidige contract met vervoersmaatschappij Connexxion Taxi Services (CTS) loopt tot 1 augustus 2010. Voor die datum moet het vervoer opnieuw aanbesteed zijn. Het huidige contract dateert van 2005 en is het resultaat geweest van een aanbesteding samen met de gemeenten Beuningen en Wijchen. Ook nu zal de aanbesteding samen met deze gemeenten gedaan worden.

In Nijmegen maken dagelijks bijna 700 leerlingen gebruik van leerlingenvervoer. Dit doen ze omdat ze ver weg van school wonen, of omdat ze gehandicapt zijn. Ongeveer 500 leerlingen worden elke dag met taxibusjes naar school gebracht. De rest krijgt een vergoeding voor (begeleid) openbaar vervoer, eigen vervoer, stagevervoer, weekendvervoer, of het gebruik van de fiets.