Gemeente Nijmegen

Illegale annexatie gemeentegronden niet langer gedoogd

23/06/2009

De Gemeente Nijmegen gaat Nijmegenaren die illegaal gemeentegrond betrekken bij hun perceel, aansporen om deze grondstukken aan te kopen. Het gaat om 700 woonadressen verspreid over Nijmegen. Perceeleigenaren en -huurders die afzien van aankoop moeten de illegaal geannexeerde grond terugbrengen in oorspronkelijke staat. Anders volgt er een dwangsom tot een maximum van 10.000 euro.

Bij 700 woonadressen in Nijmegen zijn door bebouwing, beplanting en/of erfafscheiding stroken gemeentegrond aan de eigen tuin toegevoegd. De gemeente gedoogt niet langer deze illegale annexatie van gemeentegrond. De perceeleigenaren en -huurders krijgen de keuze: aankopen of terugbrengen in de oorspronkelijke staat, op straffe van een dwangsom oplopend tot 10.000 euro. Werken zij ook dan niet mee, dan volgt een gedwongen ontruiming waarvan de kosten verhaald worden op de eigenaren of huurders.

Het gaat hier om zogenaamde reststroken: gemeentegrond zonder duidelijke bestemming. In sommige gevallen, en dit is ter beoordeling van de gemeente, zijn er goede redenen om een reststrook niet te verkopen. Bijvoorbeeld omdat de verkeersveiligheid, de brandveiligheid of de sociale veiligheid in het gedrang komen. In die gevallen zal de perceeleigenaar of -huurder de illegaal geannexeerde grond in oorspronkelijke staat moeten opleveren.

In 2007 heeft de gemeente op beperkte schaal in stadsdeel Dukenburg getracht inwoners te bewegen hun illegaal betrokken gemeentegrond aan te kopen. Dat leverde onvoldoende resultaat op en leidde tot discussies en rechtszaken, wat de verkoop van reststroken vertraagde.

De gemeente blijft op haar standpunt dat het illegaal annexeren van gemeentegrond, en het gedogen daarvan, ongewenst is. Het leidt tot rechtsongelijkheid, want er zijn inwoners die wel reststroken hebben aangekocht. Verder kan de gemeente hinder ondervinden van illegale bebouwing, beplanting en erfafzetting bij het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Ook leidt illegale annexatie soms tot onlogische kavelgrenzen waardoor niet meer duidelijk is wie nu de eigenaar is van een stuk grond. Er is ook een financieel belang mee gemoeid. Beheer en onderhoud drukken op de gemeentelijke begroting zonder een duidelijk exploitatievoordeel.

Anders dan in 2007 beroept de gemeente zich nu op de Plaatselijke Verordening. Perceeleigenaren en -huurders kunnen nog steeds de gang naar de rechter zoeken, maar dit heeft niet langer een vertragend effect. De gemeente volgt hiermee de werkwijze van de gemeente Alkmaar. In 2008 is die werkwijze getoetst door de Raad van State en is de gemeente Alkmaar in het gelijk gesteld.

Inwoners die het betreft, ontvangen van de gemeente een persoonlijk schrijven waarin de gemeente de werkwijze zal toelichten. Ook worden er informatiebijeenkomsten georganiseerd. Aan eerdere bezwaren tegen een te dure grondprijs komt de gemeente deels tegemoet door de vierkante meterprijs van taluds bij waterpartijen te verlagen.