Gemeente Nijmegen

Cruyff Court Dukenburg op andere locatie

23/06/2009

Burgemeester en wethouders van Nijmegen zien af van een Cruyff Court in de Aldenhof.
Het college hecht aan voldoende sport- en spelvoorzieningen voor jongeren en de beoogde locatie is in veel opzichten geschikt. Omwonenden zijn echter te zeer bevreesd dat de overlast en onrust waar zij mee te kampen hebben gehad, zouden kunnen terugkeren. Het college roept bewoners(organisaties) uit de Dukenburg op om te komen met suggesties voor een nieuwe locatie.

Sport- en spelvoorzieningen voor jongeren in woonwijken zijn van belang om jongeren op een actieve en sportieve manier bezig te houden. Daarnaast leren zij zo ook samen sporten.

Voor de openwijkschool Aldenhove zou het Cruyff Court op de beoogde locatie een welkome voorziening zijn voor de buitengym en naschoolse (sport)activiteiten.

Uit een op 2 juni j.l. gepubliceerde evaluatie van het W.J.H. Mulier Instituut naar de effecten van Cruyff Courts in Nederland, geeft aan dat Cruyff Courts kansen bieden voor Nijmegen, de woonwijken en vooral voor de jeugd. Nijmegen telt inmiddels drie Cruyff Courts in Hatert, Neerbosch-Oost en Lindenholt. De evaluatie laat zien dat deze met plezier worden gebruikt door jongeren voor spel en ontmoeting. 'Jong en oud' ontwikkelen hierbij gezamenlijk de spelregels voor het gebruik van het Court en zien toe op de naleving hiervan.

Bij de presentatie van de plannen van het Cruyff Court in de Aldenhof is duidelijk geworden dat omwonenden bang zijn voor herhaling van overlast en onrust veroorzaakt door jongeren. Het college is zich bewust van de problemen die in het verleden gespeeld hebben en vindt realisering op de beoogde locatie op dit moment niet passend. Het college gaat op zoek naar een andere locatie voor een Cruyff Court in Dukenburg. De gemeente nodigt (bewoners)organisaties uit daarvoor locaties aan te dragen.