Provincie Utrecht

Kansen voor jonge talenten

23-6-2009 -

De provincie Utrecht richt zich op jong talent. De provincie wil het gemakkelijker maken voor jeudige theatermakers, dansers, dichters en muzikanten om geld te krijgen voor hun projecten. Het lukt jonge makers namelijk niet altijd om een goede subsidieaanvraag in te dienen. De provincie helpt zo de kunsten verder met frisse ideeën en geeft jongeren de kans nog meer te ontdekken in kunst.

Gedeputeerde Anneke Raven: `Wij vinden het erg belangrijk om jonge mensen de kans te geven hun ideeën op het gebied van muziek, dans, theater of letteren uit te voeren. Er is zo veel talent en het zou erg zonde zijn als deze jonge, veelbelovende makers niet de kans krijgen om zich te uiten en te laten zien wat ze kunnen. Ik ben heel blij dat wij hen via `talentvolle makers' kunnen helpen. We richten ons ook vooral op jongeren die niet per se een muziek- of theateropleiding gehad hebben, maar die wel graag professioneel willen worden.

Om jonge makers op het spoor te komen, schakelt de provincie scouts in. Deze scouts bevinden zich midden in de culturele sector en hebben een neus voor talent. Zij kunnen de provincie wijzen op mogelijke aanvragers, maar zij spelen ook een rol in de begeleiding van de aanvragers naar een projectsubsidie. De drempel om een aanvraag te doen is hierdoor lager, de jonge makers hoeven geen moeilijke formulieren in te vullen. Ze hoeven hun plannen slechts kort te beschrijven. Daarna kunnen ze in een gesprek hun plannen verder toelichten. Pas als al bijna zeker is dat een jonge maker subsidie krijgt, moet hij of zij een geschreven aanvraag indienen.