Tweede Kamer der Staten Generaal

De Tweede Kamer heeft in haar vergadering van dinsdag 23 juni 2009 ingestemd met een parlementair onderzoek naar de ontwikkelingen en incidenten in het financiële stelsel.

De Tijdelijke Commissie Parlementair Onderzoek Financieel Stelsel bestaat uit de volgende leden:
o Dhr. J. Schinkelshoek (CDA)
o Dhr. L. Blom (PvdA)
o Dhr. J. de Wit (SP)
o Mw. E. Schippers (VVD)
o Dhr. D. Graus (PVV)
o Mw. J. Sap (GL)
o Dhr. E. Cramer (CU)
o Mw. F. Koser Kaya (D66)

De commissie houdt op woensdag 24 juni 2009 om 13.30 uur haar constituerende vergadering. Om 13.45 uur is er een korte kennismakings-bijeenkomst met de pers (Groen van Prinstererzaal).

Het onderzoek van de commissie richt zich op de ontwikkelingen en incidenten in het financiële stelsel en wordt in twee delen uitgevoerd.
In het eerste deel worden de oorzaken van de recente ontwikkelingen, structurele problemen en de daaraan gekoppelde reeds genomen maatregelen in het financiële stelsel in kaart gebracht.

Het tweede deel van het onderzoek richt zich op een beoordeling van de ingrepen van het kabinet in de financiële sector vanaf 22 september 2008. Het tweede deel wordt aansluitend aan het eerste deel uitgevoerd.

Het doel van het onderzoek is een bijdrage te leveren aan het adequaat laten functioneren van het financiële stelsel in het algemeen en Nederland in het bijzonder.

Naar verwachting wordt de rapportage over het eerste deel van het parlementair onderzoek begin 2010 afgerond met aansluitend een presentatie.
Het tweede deel van het onderzoek staat vooralsnog gepland voor begin 2010 en wordt volgens planning in het najaar van 2010 afgerond.

Griffier van de Tijdelijke Commissie is mw. Harmanda Post, plaatsvervangend griffier van de Tweede Kamer.