Gemeente Den Helder

Burgemeester ontvangt helden op stadhuis op: 2009-06-23

Op zondag 28 december vorig jaar is de heer Evert Verburgt (60) gered van de verdrinkingsdood. Hij werd gelukkig gered door Jurgen Hofmann (34), Katja Hofmann-Kuijl (32), Jacqueline Kruize (40) en Robert van Kralingen (49). Voor hun getoonde moed en doortastendheid ontvangen zij, in aanwezigheid van de heer Verburgt, op woensdag 24 juni 2009 uit handen van burgemeester Kees Vriesman een medaille en een getuigschrift namens de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen.

Auto in de sloot
Julianadorper Hofmann reed op die bewuste zondagochtend 28 december, samen met zijn echtgenote en kinderen, langs de Langevliet. Opeens zag hij de wielen en de onderkant van een auto in de sloot langs de Langevliet liggen. Terwijl zijn echtgenote meteen 112 belde en automobilisten aanhield, bedacht Hofmann zich geen moment en sprong in het ijskoude water.

Heldhaftige daad
Hij trok de onderkoelde inzittende, de heer Verburgt zoals later bleek, uit de auto en bracht hem met toevallig paserende politieagenten Wim van der Steen (39) en Marushka Alphenaar (44) aan de kant. Kruize en Van Kralingen waren inmiddels ook toegesneld en begonnen Verburgt te reanimeren. Omwonenden, Van der Salm en Tamis, hebben vervolgens de auto met een trekker uit het water gehaald en de redders droge kleding en dekens aangeboden.
Door het snelle ingrijpen en het goede samenwerken is een fatale afloop voorkomen.


1 gouden en 3 bronzen medailles
De redding is gemeld bij de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen in Amsterdam.
Deze heeft als bekroning een gouden medaille toegekend aan Jurgen Hofmann en een bronzen medaille aan Katja Hofmann, Jacqueline Kruize en Robert van Kralingen. Zij ontvangen ook de bijbehorende getuigschriften. De politieagenten Van der Steen en Alphenaar ontvingen al een waarderend schrijven van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen.

De Maatschappij tot Redding van Drenkelingen zet zich in ter voorkoming van verdrinkingen en het beperken van de nadelige gevolgen daarvan. Goede voorlichting vormt hierbij een belangrijk instrument.