Gemeente Hoorn

Rijksbijdrage valt tegen voor gemeente Hoorn

Het begrotingstekort uit de kadernota is groter dan in eerste instantie gedacht. Dit blijkt na het verschijnen van de meicirculaire. Hierin staat gespecificeerd wat de hoogte is van de uitkering van het rijk aan de gemeente. Deze uitkering is lager dan dat het college van B en W verwachtte. Hierdoor is er geen ruimte voor nieuwe structurele uitgaven. De gemeente moet keuzes maken in haar plannen.

In de meicirculaire geeft het rijk aan wat de hoogte is van de algemene uitkering aan de gemeenten voor de jaren 2009, 2010 en volgende jaren. De kadernota en de circulaire vormen de basis voor de plannen voor 2010 en verder.

Tekort loopt op
In de kadernota die het college eind mei aan de raad heeft gepresenteerd is al een fors begrotingstekort opgenomen. Uit de meicirculaire blijkt dat de bijdrage van het rijk aan gemeenten lager is dan verwacht. Hierdoor loopt het begrotingstekort nog meer op. In 2010 krijgt de gemeente Hoorn 73.000 euro minder en in 2011 915.000 euro minder dan waar het college rekening mee hield. Vanaf 2011 gaat het rijk bezuinigen. Het is nog onzeker wat de effecten van die bezuinigingen voor de gemeente Hoorn zullen zijn.

Oorzaak
De oorzaak van de tegenvallende bijdrage vanuit het rijk is de economische recessie. Normaal gesproken wordt de systematiek gehanteerd dat als het rijk meer uitgeeft, gemeenten ook meer krijgen en wanneer het rijk bezuinigt, gemeenten minder krijgen. Dit systeem is tot 2011 buiten werking gesteld om twee redenen:
* Deze systematiek biedt geen zekerheid voor gemeenten over de hoogte van de uitkering.

* In 2009 en 2010 geeft het rijk ongeveer 6 miljard euro uit voor de stimulering van de economie. Dit is een extra impuls die los staat van de gebruikelijke uitgaven. Het is onevenredig als gemeenten dan ook meer krijgen.

Gemeenten en het rijk hebben afgesproken dat gemeenten tot 2011 een vaste bijdrage uit het gemeentefonds krijgen, onafhankelijk van wat het rijk uitgeeft. Hierdoor is er meer zekerheid over wat gemeenten krijgen.

Gevolgen en acties
De gemeente Hoorn heeft te kort middelen om nieuwe langdurige verplichtingen aan te gaan. In bestaande plannen en nieuwe wensen die het gemeentebestuur heeft, moet de gemeenteraad keuzes maken. In het najaar maakt de gemeenteraad de plannen en de daarbij behorende begroting voor 2010. Het college van B en W wil dan een concreet maatregelenpakket voorleggen aan de raad. Dit pakket moet er voor zorgen dat begroting weer sluitend wordt. Gemeenten gaan met het rijk in gesprek om te voorkomen dat de rijksbijdrage vanaf 2011 nog lager wordt. Laatste wijziging van deze pagina: 23 juni 2009