Jongerius Architecten wint ontwerpwedstrijd CONO Kaasmakers

23/06/2009 15:21

CONO Kaasmakers

Eind 2008 heeft CONO Kaasmakers, bekend van onder meer Beemster kaas, een meervoudige opdracht uitgeschreven voor het ontwerp van haar nieuwe kaasmakerij. De winnaar van deze opgave is Bastiaan Jongerius Architecten! De beoordelingscommissie is unaniem van mening dat Jongerius met zijn inzending bewijst dat een moderne kaasmakerij goed inpasbaar is in werelderfgoed de Beemster.

CONO Kaasmakers heeft een meervoudige opdracht uitgeschreven omdat de huidige kaasmakerij, die al sinds 1930 in gebruik is, aan vervanging toe is. Aan de opgave hebben drie architecten deelgenomen. De nieuwe kaasmakerij is noodzakelijk om ook op de lange termijn kwalitatief hoogwaardige kaas te produceren op een economisch rendabele manier. Bovendien wil CONO Kaasmakers blijven voldoen aan de zware hygiëne- en arbo-eisen.

Inpassing in het landschap van de Beemster

De beoordelingscommissie, bestaande uit Tjeerd Dijkstra (architect en oud-Rijksbouwmeester, voorzitter), Mels Crouwel (architect en eveneens oud-Rijksbouwmeester), Michael van Gessel (landschapsarchitect), Maarten Kloos (directeur Architectuurcentrum Amsterdam ARCAM) en Wim Scholtens (directeur productie & technologie CONO Kaasmakers), is unaniem van mening dat het concept van Jongerius aantoont dat modernisering en uitbreiding van de kaasmakerij goed verenigbaar is met de status van de Beemster als werelderfgoed. De Beemster is van oudsher een werklandschap en handhaving van de kaasmakerij als aan de polder gebonden bedrijfsfunctie, helpt te voorkomen dat de Beemster een museaal toeristisch gebied wordt waaruit het echte leven is verdwenen. De nieuwe kaasmakerij is volgens de commissie een grote verbetering ten opzichte van de bestaande, geleidelijk aangegroeide, bebouwing en zal zich beter voegen in het landschap.

Volgende stappen

Jongerius is overigens geen onbekende voor CONO Kaasmakers. Hij heeft namelijk ook de weipoederfabriek ontworpen. Jongerius gaat nu op grond van het ingediende plan een voorlopig ontwerp te maken. Hierin werkt Jongerius samen met DS Landschapsarchitecten en ABT Adviesgroep. CONO Kaasmakers verwacht dat het voorlopig ontwerp vóór het einde van dit jaar gepresenteerd kan worden.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.