Dienstenbond CNV

Nieuws

23 juni 2009

Ledenvergaderingen over pijlers sociaal plan PCM en ADN

Sinds de zomer van 2008 wordt er door ons gesproken met de directies van PCM en ADNieuwsmedia over sociale plannen. De oude sociale plannen van beide ondernemingen liepen af op 31 december 2008. In eerste instantie was het de bedoeling om voor elke onderneming een apart sociaal plan af te spreken, maar sinds het moment dat De Persgroep in beeld kwam, werd dat minder voor de hand liggend. Het kan immers niet zo zijn dat werknemers die werken bij een-en-hetzelfde concern bij een reorganisatie anders behandeld zouden worden. Daarom zijn de laatste anderhalve maand de gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van PCM en ADN tegelijk. Na veel onderhandelen zijn we nu op het punt aangekomen dat we uw oordeel vragen over wat er nu voorligt.

Raamwerk
Na maanden onderhandelen is er een punt bereikt waarop de gezamenlijke vakbonden een voorstel van de directie voor het raamwerk van een nieuw sociaal plan neutraal aan u willen voorleggen. Als er instemming is over dit raamwerk, over de basisuitgangspunten van het sociaal plan kan er verder worden onderhandeld over de details.

Voorstel directie

De basis voor het voorstel is het sociaal plan zoals dat bij TMG (De Telegraaf) is afgesproken; het bestaat uit 4 pijlers:


1. een plaatsmakersregeling gebaseerd op de kantonrechtersformule 2008, waarbij de C-factor 0,9 is; gebaseerd op het principe dat degene die het langst in dienst is, de eerste rechten heeft (first in, first out)

2. een vertrekregeling bij boventalligheid die ook gebaseerd is op de kantonrechtersformule van 2008, waarbij de C-factor 0,8 is
3. een van-werk-naar-werkregeling die bestaat uit 4 elementen:
- een schadevergoeding van de kantonrechtersformule, waarbij C=0,5 die altijd wordt uitgekeerd

- een bemiddelingsbudget van maximaal 12 maanden, waarbij je wordt vrijgesteld van werk en je loon wordt doorbetaald; dit budget heeft een waarde van C= 0,55 van de kantonrechtersformule
- scholings- en bemiddelingskosten

- voor degene die na de bemiddelingsperiode van max. 12 maanden nog geen baan heeft gevonden, geldt dat hij of zij een bedrag ontvangt ter hoogte van C=0,3 van de kantonrechtersformule. De totale schadevergoeding is dan C=0,8 met een maximum van 28 maanden (naast de 12 maanden bemiddelingsperiode).

4. ouderenregeling.

(Op verzoek kan men het volledige voorstel van de directie toegestuurd krijgen.)

Sluiting drukkerij
Als er een drukkerij gesloten wordt in 2009, 2010 of 2011 geldt een vertrekregeling van C= 0,9 van de kantonrechtersformule 2008.

Ledenvergaderingen
Het gaat om een ingewikkeld verhaal. We hebben het zo duidelijk mogelijk op papier proberen te zetten, maar we realiseren ons dat er vragen zijn of dat u uitleg wilt.

Daarom hebben we in samenwerking met onze collega's van Kiem ledenvergaderingen georganiseerd op:

Dinsdag 23 juni
08.15 uur GBA Rotterdam
11.00 uur Marten Meesweg 35 te Rotterdam
15.00 uur Init gebouw, kantine, Jacob Bontiusplaats 9 te Amsterdam 21.00 uur GBA Amsterdam

Woensdag 24 juni
15.30 uur GBA Amsterdam
22.00 uur GBR Rotterdam

Donderdag 25 juni
15.00 uur Nieuwsdruk West te Den Haag

Helaas lukt het niet om bij elke bijeenkomst een vertegenwoordiger van CNV Media aanwezig te laten zijn. U kunt wel gewoon naar de bijeenkomst gaan die voor u wordt georganiseerd. Heeft u nog vragen of opmerkingen, dan kunt u ook buiten de vergadering om contact met ons opnemen via a.bulsink@remove-this.cnvdibo.nl