Gemeente Teylingen

projecten voor ouderen en gehandicapten

Kindergemeenteraad kiest voor projecten voor ouderen en gehandicapten

23 juni 2009

Donderdag 18 juni vergaderde de Kindergemeenteraad. Scholieren uit vijf groepen 8 van Teylingse basisscholen waren voor één avond kinderraadslid. De kinderraadsleden debatteerden en overlegden ruim een uur om tot een keuze voor de besteding van 2.000 euro te komen. De kindergemeenteraad stemde met een krappe meerderheid in om het geld te verdelen tussen De Vrijwillige thuishulp (Valent) voor een vrijwilligersgids en planten voor demente ouderen in Mariënhaven.

Even voor 19 uur stroomde de raadzaal in Voorhout vol met zenuwachtige kinderen, trotse leerkrachten en nog trotsere ouders. De scholieren kwamen van de basisscholen De achtbaan (3 groepen), De Overplaats en De Rank. Burgermeester Schelberg leidde de vergadering en sprak de kinderen aan met `u'. Deze avond waren zij immers de raadsleden die mochten besluiten naar welk van de vier projecten de 2.000 euro zou gaan.

Winnaars en verliezers

De Vrijwillige Thuishulp van Valent ging naar huis met 1.500 euro om een gids te drukken met daarin tal van activiteiten voor (verstandelijk) gehandicapten en zieken. De kinderraadsleden gaven als tip mee ook een website met deze informatie te maken. Mariënhaven kreeg de gewenste 500 euro om planten te kopen voor demente ouderen. Daarmee wordt de natuur naar binnen gehaald voor de mensen die nauwelijks meer buiten komen.

Naast de winnende projecten werd er kort gesproken over de zonwering voor de kunst in Het Oude Raadhuis te Warmond. Vervolgens debatteerden de kinderen langdurig om ook geld beschikbaar te stellen voor een gezellige plek voor de jeugd in het parochiecentrum te Voorhout. Bij de stemming waren 8 kinderraadsleden voor dit plan. De meerderheid koos met 12 stemmen om het geld tussen de twee andere projecten te verdelen.

Terugkijken

De kinderraadsleden en echte raadsleden kijken terug op een leerzame en spannende avond. Tien kinderen gaven aan het zo leuk te vinden dat ze later ook wel raadslid willen worden. De mensen die de kindergemeenteraad gemist hebben of nog willen nagenieten, kunnen de vergadering via de website www.teylingen.tv bekijken.