NEN


Nieuwe 'ISO 9001 voor de zorg'

dinsdag 23 juni 2009, 14:39

De Europese richtlijn voor het gebruik van ISO 9001 in de zorg wordt herzien. Aanleiding is de publicatie van ISO 9001:2008. In de nieuwe Europese norm zullen ook richtlijnen voor risicomanagement en patiëntveiligheid worden opgenomen.

De Kwaliteitswet zorginstellingen verplicht zorgaanbieders aantoonbare kwaliteit te leveren. Ook wordt vanuit de samenleving steeds vaker om transparantie in de zorg gevraagd. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat de vraag naar een gecertificeerd managementsysteem voor het borgen van kwaliteits- en veiligheidsaspecten toeneemt. NPR-CEN/TS 15224, een praktijkrichtlijn voor het gebruik van ISO 9001 in de zorg, is in 2005 ontwikkeld om ISO 9001 gebruiksvriendelijker te maken voor zorginstellingen.

Nederlandse normcommissie
Voor de herziening van ISO 9001 voor de zorg hebben nieuwe partijen de normcommissie versterkt. Vertegenwoordigd zijn zorginstellingen, kwaliteitsinstellingen, certificerende instellingen en adviesbureaus. De Nederlandse normcommissie draagt inhoudelijk bij aan het Europese document en zorgt ervoor dat er binnen Nederland voldoende draagvlak voor blijft bestaan.

Integraal karakter
Zorgorganisaties worden, voor het verkrijgen van een certificaat voor hun managementsysteem, op meer dan één standaard getoetst. Er worden, onder andere vanuit wet- en regelgeving, veel aanvullende eisen gesteld aan de zorginstellingen, zoals op het gebied van patiëntveiligheid, risicomanagement en informatiebeveiliging, maar ook op het gebied van medische hulpmiddelen en medische laboratoria. ISO 9001 kenmerkt zich door een open en integraal karakter met een focus op de processen. Het voordeel van ISO 9001 is dat deze norm het mogelijk maakt om aanvullende eisen op het gebied van specifieke activiteiten of zorgprocessen te koppelen aan de ISO-systematiek.

De Europese richtlijn 'ISO 9001 voor de zorg' brengt de verschillende ervaringen in Europa met kwaliteitsmanagement in de zorg samen, met als doel de variatie tussen en binnen de landen te minimaliseren.

Interesse?
Heeft u belangstelling om bij te dragen aan de totstandkoming van 'ISO 9001 voor de zorg', meldt u zich dan aan bij Marlou Bijlsma, e-mail: marlou.bijlsma@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NPR-CEN/TS 15224:2005 nl (Norm) NEN Mediscopemail (Publicatie)