Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland vraagt snelle hervatting vredesproces van Syrië

23 jun 2009 | Syrië is bereid onderhandelingen over een vredesakkoord met Israël te hervatten. Dat verklaarde minister Verhagen na besprekingen met president Assad en zijn Syrische ambtgenoot Moallem in Damascus.

"Het is positief dat de Syriërs geen voorwaarden vooraf stellen aan nieuwe besprekingen," aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken). "Ze begrijpen dat er een nieuwe dynamiek is in het Midden-Oosten, waar we gebruik van moeten maken. "

Syrië en Israël voerden het afgelopen jaar in Turkije indirecte besprekingen over de status van de Golan-hoogte en de veiligheidssituatie tussen beide landen. De besprekingen waren opgeschort na het uiteenvallen van de Israëlische regeringscoalitie dit najaar.

Minister Verhagen drong bij Syrië druk uit te oefenen op Hamas deel te nemen aan een Palestijnse eenheidsregering, onder de voorwaarde dat die geweld afzweert. Verhagen bezoekt naast Syrië ook Israël en de Palestijnse Gebieden.

Syrië voldoet wat betreft Nederland nog niet aan de maatstaven voor een associatie-akkoord met de Europese Unie. Minister Verhagen uitte in Damascus onder meer zijn zorg over het aantal politieke gevangen en de mensenrechtensituatie. Nederland verwacht van Syrië eerst concrete stappen op deze en andere gebieden.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl