CDA'er Çörüz: Bij mensenrechten meer aandacht gehandicapten


DEN HAAG, 20090623 -- In het mensenrechtenbeleid moet er meer aandacht komen voor de gehandicapten. Het CDA-Kamerlid Coºkun Çörüz heeft hierop aangedrongen in het debat met minister Verhagen over de mensenrechten. Çörüz vindt dat het Verdrag over de rechten van mensen met een handicap door Nederland snel geratificeerd moet worden. Verhagen zegde toe hier meer vaart achter te zetten.Çörüz kreeg van Verhagen ook de toezegging dat hij zich in een resolutie zich in zal zetten voor afschaffing van het kastenstelsel in India. Çörüz vindt het onvoorstelbaar dat 260 miljoen mensen op grond van hun afkomst worden gediscrimineerd. Deze mensen zijn volkomen rechteloos.

Çörüz vroeg zich af in hoeverre de huidige mensenrechten verouderd zijn om de strijd tegen het terrorisme te kunnen voeren.
Çörüz vindt dat Nederland de rol van dominee koopman goed weet te combineren. "Economische ontwikkeling is belangrijk voor de ontwikkeling van mensenrechten en mensenrechten kunnen weer een stabiliserende rol zijn waardoor bedrijven durven te investeren in een land", zo zei hij.
Çörüz zei te hopen dat de VS het VN-strafhof gaan erkennen nu Obama president is.
Minister Verhagen zegde het CDA-kamerlid toe dat het door hem gevraagde anti-terrorisme instituut na de zomer zijn deuren zal moeten openen.





C.Çörüz, CDA-Tweede Kamerfractie