Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 3 juni 2009

Kenmerk 126

23 juni: 150 Jaar Wibaut, `onderkoning van Amsterdam'

Op dinsdag 23 juni gaat het programma '150 Jaar Wibaut' van start. Met een hele reeks activiteiten staat Amsterdam stil bij de 150ste geboortedag van Floris Wibaut, de man die op het gebied van volkshuisvesting en stedenbouw zo veel voor Amsterdam heeft betekend. De aftrap bestaat uit drie activiteiten: de herplaatsing van het standbeeld van Wibaut, een lezing van burgemeester Job Cohen over 'Wibaut als gemeenteman' en de opening van de expositie 'De onderkoning van Amsterdam' in de Zuiderkerk.

De socialist Wibaut speelde een bepalende rol in de volkshuisvesting en stedelijke ontwikkeling van Amsterdam in de periode tussen de twee wereldoorlogen. Hij was een buitengewoon inspirerende figuur met uitgesproken ideeën en iemand die van aanpakken wist. Met zijn enorme denkkracht en dadendrang zorgde Wibaut voor een ingrijpende verbetering van de sociale omstandigheden van grote groepen Amsterdammers.

Tot het einde van het jaar wil de gemeente Amsterdam het gedachtegoed en de prestaties van Wibaut onder de aandacht brengen, ter inspiratie voor de uitdagingen op het gebied van wonen, stedenbouw en ruimtelijke ordening van deze tijd. Gepland zijn onder meer een expositie, debatten, publicaties, publieksactiviteiten, een internationaal congres en een televisiedocumentaire.
Openingsprogramma op 23 juni 2009

16.00 uur: Onthulling standbeeld Wibaut op het Rhijnspoorplein Toen het standbeeld van Wibaut moest wijken voor sloop kwam het terecht in een magazijn, in afwachting van een nieuwe bestemming. Die is gevonden: op het Rhijnspoorplein, richting Amstel uitkijkend over het water van het Singel met links de Wibautstraat en rechts de gemeentelijke diensten aan de Weesperstraat.

17.30 uur: Lezing burgemeester Job Cohen: Wibaut als gemeenteman Over de rol van de gemeente in het tegenwoordige politiek- maatschappelijke krachtenveld. Wibaut zag de gemeente als het meest bruikbare instrument om maatschappelijke ontwikkelingen effectief te bevorderen, dit met een zekere zelfstandigheid ten opzichte van de rijksoverheid. Mede daarom vond hij dat het specifiek de gemeente moest zijn die voor tal van materiële voorzieningen moest zorgen en ontwikkelde hij beleid om die te realiseren.

Locatie: Zuiderkerk, Zuiderkerkhof 72

.

18.00 uur: Opening expositie 'Het beeld van Wibaut, onderkoning van Amsterdam'
Er is zeer veel beeldmateriaal over Wibaut, niet alleen foto's en enige beeldhouwwerken, maar vooral talloze spotprenten, politieke cartoons e.d. Die geven - met enige toelichting - een goed en prikkelend beeld van de tijd waarin Wibaut werkzaam was en van de karakteristiek van zijn persoon.

Locatie: Zuiderkerk.
De opening van de expositie geschiedt in aanwezigheid van drie van Wibauts kleinkinderen.



Gemeente Amsterdam