Gemeente Rotterdam

23 juni 2009

Extra investeren in een sterker Rotterdam

College presenteert kaderbrief

College

Rotterdam is sociaal sterker geworden. Steeds meer Rotterdammers klimmen op de sociale ladder. Dit vertaalt zich onder meer in de stijging van de sociale index. Het college van B&W heeft vandaag de kaderbrief aan de gemeenteraad aangeboden. Met de kaderbrief wil het college met negen prioriteiten voor 2010 antwoord geven op de verslechterende economische omstandigheden en de effecten daarvan op de financiën van Rotterdam.

In 2008 heeft Rotterdam op verschillende terreinen grote stappen vooruit gemaakt. Het aantal Rotterdammers dat drie jaar of langer van een bijstandsuitkering leeft, is fors gedaald en er waren minder mensen met een uitkering. De werkgelegenheid in het midden- en kleinbedrijf steeg de laatste jaren en het gemiddeld inkomen is toegenomen. Op brede scholen wordt langer les gegeven en meer gedaan aan sport en cultuur. De doelstelling van het terugbrengen van het aantal voortijdig schoolverlaters met 20% t.o.v. 2006 is dit jaar al gerealiseerd en de inburgering is op tempo gebracht zodat dit jaar 5.000 mensen een traject starten.

Rotterdam heeft ook zijn positie als aantrekkelijke woonstad verbeterd met een veiligheidscijfer van 7,2, veel aandacht voor duurzaamheid, meer en kwalitatief groen, de aanleg van 10 kilometer fietspad en een mooiere inrichting van straten en pleinen door middel van de Rotterdamse Stijl. Sinds 2006 zijn 8000 woningen die in slechte staat verkeerden in een opknaptraject geplaatst. In de binnenstad is een tweede wederopbouw op gang gekomen, met name in het Laurenskwartier en in Rotterdam Centraal District.

Gevolgen economische crisis

In de eerste maanden van dit jaar werden de gevolgen van de economische crisis voor Rotterdam steeds duidelijker zichtbaar. Sinds begin 2009 stijgt het aantal niet-werkende werkzoekenden, vooral in de leeftijd tot en met 26 jaar raken meer mensen werkloos en lopen hierdoor een groter risico om in financiële problemen te komen. Daarnaast is het aantal mensen met een bijstandsuitkering gestabiliseerd, waar eerder een verdere daling werd verwacht.

In de haven van Rotterdam is de overslag van goederen afgenomen en in de industrie worden investeringen uitgesteld. Net als in andere steden is ook in Rotterdam de woningmarkt sinds het derde kwartaal van 2008 drastisch ingezakt en staat de bouwproductie onder zware druk.

Als antwoord op economische crisis heeft het college in maart dit jaar een pakket van maatregelen gepresenteerd. De uitvoering van deze maatregelen, vertaald in 46 acties, ligt op schema. De meeste maatregelen zullen al in 2009 zichtbaar effect opleveren.

Prioriteiten voor 2010

De economische crisis en de nieuwe samenstelling zijn voor het college aanleiding geweest om kritisch te kijken naar het coalitieakkoord en het collegeprogramma. Voor een sterker Rotterdam met perspectief voor alle Rotterdammers zet het college onder meer in op de volgende prioriteiten: stimuleren van talentontwikkeling, investeren in werkgelegenheid en arbeidsmobiliteit, ondersteuning voor dak- en thuislozen en slachtoffers van huiselijk geweld, strenger toezicht voor veilige wijken, investeren in een aantrekkelijke woonstad, kwalitatieve verbetering van de inburgering, duurzaamheid bij investeringen als uitgangspunt, ondernemerschap stimuleren en investeren in de revitalisering van winkelgebieden.

Financieel kader

Om extra investeringen in de collegeprioriteiten te kunnen realiseren heeft het college er voor gekozen de afnemende of opdrogende rijksbijdragen deels op te vangen in de eigen sector, kwaliteit- en efficiencyverbeteringen in het gemeentelijke apparaat door te voeren en intensiveringen binnen de pijlers op te vangen. Aanvullend stelt het college voor eenmalig

¤ 120 mln. uit het Investeringsfonds Rotterdam vrrij te maken. Voor de gemeentelijke heffingen OZB en afvalstofheffing houdt het college voor 2010 de nullijn aan.

De economische crisis vertaalt zich in een krapper financieel kader voor 2010. Dat komt onder meer door het opvangen van het verwachte structurele tekort op het inkomensdeel van de Wet Werk en Bijstand (WWB-inkomen), de druk op het rendement van grondexploitaties en vastgoed, een verwachte daling van OZB-inkomsten van niet-woningen door extra faillissementen van bedrijven en ook de geraamde inkomsten uit precario blijven achter.

Voor de begroting van 2009 stelt het college voor een tekort toe te staan. Dit tekort staat in direct verband met de economische crisis en ontstaat onder meer door een verwacht lager accres naar aanleiding van het Bestuursakkoord tussen Rijk en gemeenten, een tekort op WWB-inkomen en achterblijvende inkomsten uit lokale lasten. Dit eenmalige begrotingstekort acht het college als verdedigbaar omdat het meerjarige financiële beeld structureel in evenwicht is. Het college streeft er naar het tekort in 2009 zo ver mogelijk terug te dringen. Een eventueel resterend tekort zal worden opgevangen uit het weerstandsvermogen.



Gemeente Rotterdam