Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Woerden, 23 juni 2009

'Stimulerende regelgeving effectiever dan overheidssteun' IG&H Consulting & Interim adviseert Commissie Brinkman

Voor de meeste dagbladen dreigen binnen vijf jaar rode cijfers, wanneer kranten hun beleid niet aanpassen. Dat blijkt uit onderzoek van IG&H Consulting & Interim in opdracht van de Tijdelijke Commissie Innovatie en Toekomst Pers (Commissie Brinkman).

Door haar ruime ervaring bij grafische en distributie bedrijven, heeft IG&H diepgaande kennis van de dagbladenmarkt in Nederland. Op verzoek van de Commissie Brinkman is een visie samengesteld over de toekomst van de dagbladen onder de huidige marktontwikkelingen. Aan de hand van een fictieve case heeft IG&H mogelijke maatregelen en consequenties voor het voortbestaan van dagbladen in kaart gebracht.

De visie van IG&H is door de Commissie Brinkman integraal overgenomen in het adviesrapport 'De volgende editie'. IG&H stelt dat er vier oplossingsrichtingen zijn om te voorkomen dat dagbladen daadwerkelijk in de problemen komen. Namelijk kostenbeheersing & efficiëntie, schaalvergroting & samenwerking, tarief differentiatie en diversificatie van product & dienst.

IG&H stelt in haar advies aan de Commissie Brinkman dat stimulerende regelgeving effectiever is dan overheidssteun of subsidie. Dergelijke steun rekt weliswaar het bestaansrecht van de papieren krant, maar het businessmodel van de dagbladen blijft onrendabel. Volgens IG&H kan de overheid veel beter blokkades met betrekking tot samenwerking en verloning wegnemen en oneigenlijke concurrentie met publieke omroepen opheffen. Die maatregelen sporen aan tot innovatie en stimuleren daarmee het zelfredzaam vermogen van dagbladen.

De visie van IG&H en haar advies aan de commissie is digitaal te verkrijgen via www.igh.nl

Het in Woerden gevestigde IG&H Consulting & Interim is een bureau met 150 medewerkers dat gespecialiseerd is in het effectief verbinden van markt en operatie in de sectoren Financial Services, Health, Industry en Logistics, Media & Trade.

Noot voor de redactie (