Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 23 juni 2009 090623R

Grote toename winterterrassen na versoepeling regels

In de afgelopen twee jaar is het aantal winterterrassen in Nijmegen bijna verviervoudigd. De toename is een gevolg van een pilot met versoepeling van regelgeving. Het college van burgemeester en wethouders heeft de proef geëvalueerd en besloten de regels rond winterterrassen permanent in te voeren.

Horecaondernemers met een winterterras waren tot 2007 verplicht om het terrasmeubilair na sluitingstijd binnen te brengen. Deze regel bleek in de praktijk lastig uit te voeren: de meeste ondernemers hadden onvoldoende bergruimte om de tafels en stoelen op te slaan. Bovendien leidde het binnenbrengen van het meubilair tot geluidsoverlast voor omwonenden. Het gemeentebestuur besloot in november 2007 dat terrassen 's winters buiten kunnen blijven staan, onder voorwaarde dat het terras er verzorgd uitziet en ook daadwerkelijk als terras wordt exploiteerd (en niet alleen dient als opslagplaats voor het zomerterras).

De horeca heeft sindsdien flink gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Telde Nijmegen aanvankelijk nog 19 winterterrassen, op dit moment zijn er 73. De toename kan mede het gevolg zijn van het landelijke rookverbod. Een enquête van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Groot-Nijmegen onder horecaondernemers geeft aan dat het merendeel van de ondernemers het winterterras als rookruimte gebruikt. Ook melden zij een positieve invloed van het winterterras op de omzet.

Het college van burgemeester en wethouders heeft nu besloten om de beperkende maatregel voor de opslag van meubilair blijvend te versoepelen. Behalve de voorwaarde rond de exploitatie in de winter, zijn ondernemers verplicht om - net als bij een zomerterras - het meubilair na sluitingstijd met kabels vast te zetten.

Voor het gebruik van terrasverwarming moet in een aantal gevallen een aparte vergunning worden aangevraagd. Verder dienen ze aan milieuvoorwaarden te voldoen. Omdat uit de evaluatie blijkt dat niet alle ondernemers hiervan op de hoogte zijn, breidt de gemeente de informatie op www.nijmegen.nl hierover uit.

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 23 80
Telefax (024) 329 23 78
E-mail persvoorlichting@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen