Partij van de Arbeid

22 juni 2009

Vragen van het lid Vos (PvdA) aan de staatssecretaris van Economische Zaken

over het gebrek aan transparantie van vliegticketprijzen


1. Bent u bekend met het bericht 'Toerist geflest met ticket'{1}?


2. Is het waar dat ticketaanbieders consumenten laten betalen voor extra kosten bovenop de in eerste instantie zichtbare prijs?


3. Bent u het met de PvdA-fractie eens dat de zelfregulering in casu, namelijk de ANVR Code Reisaanbiedingen, op deze manier wordt geschonden door prijsverhogingen met fictieve belastingen en andere 'kosten' die voor consumenten niet inzichtelijk zijn?


4. Bent u bereid zo snel mogelijk in te grijpen om transparante ticketprijzen voor alle consumenten te garanderen? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?


5. Wordt het uitbannen van praktijken zoals in het bericht genoemd, in Nederland bemoeilijkt of onmogelijk gemaakt door het feit dat er sprake is van zelfregulering? Wat zijn hierbij de verschillen met landen als Frankrijk en Engeland, die blijkens het bericht wel effectief optreden tegen ondoorzichtige ticketprijzen?


6. Indien het voortbestaan van deze praktijken te wijten is aan onvoldoende efficiënte zelfregulering, is het dan niet wenselijk om eisen omtrent transparante ticketprijzen wettelijk te verankeren? Zo nee, waarom niet?

{1} http://www.telegraaf.nl/binnenland/4217608/__Toerist_geflest_met_ticket__.html?p=2,1#1

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl

{1} http://www.telegraaf.nl/binnenland/4217608/__Toerist_geflest_met_ticket__.html?p=2,1#1