750 jonge klimaatambassadeurs klaar om het klimaat te redden

23/06/2009 16:20

Vlaamse Overheid

750 leerlingen van het vijfde en zesde jaar van het basisonderwijs vielen in de prijzen bij de Frimo-wedstrijd van het Vlaams Energieagentschap. Ze werden op 23 juni, tijdens de speciale winnaarsdag in Technopolis, gelauwerd voor hun creatieve, leuke en originele ideeën om energie te besparen.

750 leerlingen van het vijfde en zesde jaar van het basisonderwijs vielen in de prijzen bij de Frimo-wedstrijd van het Vlaams Energieagentschap. Ze werden op 23 juni, tijdens de speciale winnaarsdag in Technopolis, gelauwerd voor hun creatieve, leuke en origin ele ideeën om energie te besparen.

Meer dan tweehonderd tekeningen, collages, maquettes en filmpjes kreeg de jury te beoordelen. Geen gemakkelijke klus. 38 klassen uit heel Vlaanderen (zie overzicht als bijlage) veroverden tickets voor de grote Frimo-winnaarsdag.

Tijdens deze Energiedag ondervonden alle winnaars eigenhandig hoe het klimaat werkt en wat ze zelf kunnen doen tegen de slinkende voorraden fossiele energie. De SOS-Kyotosong was onder aanvoering van Jelle Cleymans en Damiën één van de hoogtepunten van de dag. Ook Danni Heylen, meter van het Energierenovatieprogramma 2020, kwam de winnaars in de bloemetjes zetten en Vlaams minister Hilde Crevits stuurde haar welgemeende felicitaties. De Energiedag eindigde met een echt feest, waarbij Ketnetwrapper Melvin Klooster en Christian iedereen uitdaagden op de dansvloer. Ook de zesde klas van de basisschool Zonnekind uit Kalmthout was erbij (zie foto als bijlage). Zij sleepten met de 'FloMoLo' de eerste prijs in de wacht. Ze bedachten een vooruitstrevend winkelkarretje, dat de winkel van licht en energie kan voorzien. Hun inzending won een plaatsje op het Gouden Signaal dat door de makers van het Eén-programma 'Hartelijke Groeten aan Iedereen' de ruimte werd ingestuurd.

'750 klimaatambassadeurs beleefden vandaag een topdag in Technopolis. De mix van milieu, technologie en muziek zorgde voor een ongeziene creativiteit. Er hing letterlijk elektriciteit in de lucht. Deze jongeren staan alvast te popelen om het klimaat te redden' aldus Véronique Vens, communicatieverantwoordelijke van het Vlaams Energieagentschap. De FloMoLo en een greep uit de vele andere leuke, creatieve en verrassende energiebesparende uitvindingen vindt u op www.energiesparen.be/frimo . U vindt er ook tal van sfeerbeelden van de Energiedag.

De Frimo-wedstrijd is een initiatief van het VEA, in samenwerking met Eén, het tv-programma Hartelijke Groeten Aan Iedereen (dat liep van januari tot maart 2009), met Ketnet en Technopolis.

Het VEA streeft een duurzaam energiebeleid voor Vlaanderen na. Een van zijn hoofdtaken bestaat in het stimuleren van rationeel energiegebruik en milieuvriendelijke energieproductie.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel