Bodem onder huizenprijs

Amsterdam, 23 juni 2009

Consumenten zien de huizenprijzen verder dalen. Dat maakt huizen beter betaalbaar voor starters. Extra vraag van starters en stokkende nieuwbouw zorgen voor een bodem onder de huizenprijs.

In de meeste straten zijn de huizenprijzen het afgelopen halfjaar gedaald. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van maandag. Van de 54.700 respondenten heeft de grootste groep (44%) de woningen in de eigen straat goedkoper zien worden. Bij vier op de tien (41%) bleven de huizenprijzen gelijk. Een minderheid van 15% zag de laatste zes maanden stijgende woningprijzen in de straat. Gemiddeld genomen zien de respondenten lagere prijzen. Ook de cijfers van het Kadaster bevestigen dat woningen goedkoper worden. Sinds augustus dalen de huizenprijzen. In mei lag het prijsniveau ruim 4% onder de piek.

Prijzen verder omlaag

Het sentiment van de respondenten loopt voor op de cijfers van het Kadaster. Het duurt namelijk een paar maanden voor een aankoop van een huis ook echt de boeken ingaat. In november zagen de respondenten al dat huizenprijzen waren gedaald ten opzichte van een halfjaar eerder. Dat kwam pas in januari in de officiële cijfers tot uitdrukking. Voorlopig wijst het sentiment op verder afnemende huizenprijzen. Dat levert verliezers op, maar ook winnaars. Voor starters werden huizen de afgelopen jaren steeds minder betaalbaar, maar nu komen huizen beter binnen bereik (zie ook het ING Maandbericht Economie van juni).

Uitbodemen

De huizenprijs zal volgend jaar een bodem bereiken. Omdat consumenten op dit moment onzeker zijn over de economie stellen zij de aankoop van een woning uit. De voorraad onverkochte woningen neemt daardoor toe en dat drukt de huizenprijzen. Als volgend jaar de economie herstelt, kan ook het vertrouwen weer verbeteren. Dan zullen de lagere prijzen uiteindelijk weer vraag naar woningen uitlokken. Bovendien legt de stokkende nieuwbouwproductie een bodem onder de huizenprijs.

© 2009 ING Economisch Bureau