Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 23 juni 2009 |

1. Spitsmijden In 's-Hertogenbosch en Eindhoven wordt een proef uitgevoerd met "spitsmijden". Dit is een project van Rijk, Provincie en SRE. Vrijwilligers kunnen, vooruitlopend op de invoering van kilometerheffing, deelnemen aan een experiment waarbij het doel is de bereikbaarheid van stedelijke gebieden te verbeteren. Gedeputeerde Staten informeren de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en grote Stedenbeleid over de proef.

2. Landelijke OV- jaarkaart voor minderjarige MBO-ers De Ministerraad ziet geen mogelijkheden voor een landelijke OV-jaarkaart voor minderjarige MBO-scholieren. Dit besluit heeft op korte termijn geen gevolgen voor MBO-scholieren die in Brabant reizen. Zij kunnen dankzij de proef gebruik maken van goedkope buskaartjes tot 1 juli 2010.

3. Ruimtelijke gevolgen van klimaatverandering Het versterken van de landschapszones, het beperken van de hittestress in de stad, het bergen van water om tekorten op te vangen en het doorwerken van de adviezen van commissie Veerman. Dit zijn de thema's waarbij de ruimtelijke gevolgen van klimaatverandering zijn uitgewerkt in het rapport 'Ruimtelijke consequenties van klimaatverandering in Noord-Brabant'. Gedeputeerde Staten vragen advies over dit rapport aan de Provinciale Omgevings Commissie en bieden het ter informatie aan aan de provinciale statencommissie Ruimte en Milieu. In het klimaatakkoord van provincies met het Rijk is afgesproken dat klimaatadaptatie opgenomen wordt in de ruimtelijke plannen.

4. Natuurbeheerplan Het nieuwe natuurbeheerplan geeft aan waar subsidie te krijgen is voor natuur- en landschapsbeheer in Brabant. GS hebben het ontwerp vastgesteld van dit plan, dat gebaseerd is op een landelijk gestandaardiseerde definitie van natuur- en beheertypen. Zo is er helderheid voor alle partijen. Het plan vloeit voort uit het nieuwe Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer dat het huidige Programma Beheer per 1 januari 2010 gaat vervangen. De huidige elf natuurgebiedsplannen en het beheersgebiedsplan komen te vervallen. Het natuurbeheerplan ligt ter inzage van 26 juni tot 6 augustus 2009.

5. Streekrekening De Maashorst Gedeputeerde Staten nemen voor 5 miljoen euro deel aan de Streekrekening De Maashorst. De Provincie opent een eigen rekening bij de Rabobank en blijft volledig de beschikking houden over het gestorte bedrag en de marktconforme rente. De Stichting De Maashorst ontvangt over de ingebrachte gelden extra rente. De Streekrekening heeft als doel geld te genereren voor duurzame projecten in het provinciaal landschap De Maashorst.

6. Ruimtelijke plannen Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Breda voor het organiseren van evenementen aan de Nieuwe Inslag 99 in Breda.

Gedeputeerde Staten hebben het bestemmingsplan De Hellen-De Nieuwe Erven van de gemeente Goirle goedgekeurd, hebben het bestemmingsplan bedrijventerrein Het Laar 2008 van de gemeente Tilburg goedgekeurd, hebben het bestemmingsplan Groeseind 2007 en het bestemmingsplan Soey 2007 van de gemeente Tilburg gedeeltelijk goedgekeurd.