Ingezonden persbericht


Published: 15:56 23.06.2009 GMT+2 /HUGIN /Source: Rabobank /AEX: Rabobank /ISIN: -

Coöperatieve banken nodig voor financiële stabiliteit

Coöperatieve banken zijn tot dusver aanmerkelijk beter bestand tegen de crisis dan hun beursgenoteerde concurrenten. Bovendien dragen ze in hoge mate bij aan de financiële stabiliteit van de bancaire sector. Dat blijkt uit de bundel Een eigen koers; Coöperatief bankieren in turbulente tijden, onder redactie van Joke Mooij en Wim Boonstra, die deze week verscheen. De bundel beschrijft vanuit economisch, historisch en sociaal perspectief hoe coöperatieve banken in tijden van crisis opereren. Vorige week is het boek aangeboden aan Bert Heemskerk, scheidend bestuursvoorzitter van Rabobank Nederland.

De kredietcrisis bracht wereldwijd tal van gerenommeerde beursgenoteerde banken in zware problemen. En hoewel ook de coöperatieve banken door de crisis werden geraakt, bleek al snel dat zij stabieler bleven en het zonder staatssteun konden stellen. In ons land was de coöperatieve Rabobank de enige grootbank die niet door de overheid hoefde te worden gered. Profiteerden coöperatieve banken simpelweg van de toevallige gelukkige omstandigheid dat zij niet beursgenoteerd zijn? Is dit juist in tijden van grote financiële turbulentie voordelig? En hoe crisisbestendig is het coöperatieve model eigenlijk?

Op deze en andere vragen tracht Een eigen koers antwoord te geven. Dit gebeurt aan de hand van negen theoretische, actuele en historische bijdragen van gerenommeerde auteurs. Zij behandelen thema's als de coöperatieve organisatievorm en zijn plaats in de markteconomie, de invloed van sterke coöperatieve banken op de concurrentieverhoudingen binnen landen en de wijze waarop de coöperatieve banken crises doorstaan.

Rots in de bancaire branding
Dat de coöperatieve bank een grote rol speelt in de financiële stabiliteit van de sector, illustreert vooral het hoofdstuk van David Llewellyn. Het gevolg van het wegvallen van een krachtige coöperatieve sector kon worden waargenomen in het Verenigd Koninkrijk, waar het overgrote deel van de zogeheten 'Mutuals' in de loop van de jaren negentig van de twintigste eeuw werd omgezet in een commerciële sector. Het is de meeste van deze en andere Britse banken de afgelopen jaren niet goed vergaan.

Een eigen koers voorziet in de forse kennislacune die er in de vakliteratuur is ontstaan over het coöperatieve bankieren. Aan de buitenkant is een coöperatieve bank anno 2009 immers nauwelijks nog te onderscheiden van een commerciële bank. Het coöperatieve organisatiemodel is echter geen wondermodel. De bundel schetst een gevarieerd beeld, waaruit blijkt dat coöperatieve banken in het algemeen een positieve bijdrage leveren aan de financiële stabiliteit, maar dat zij geenszins immuun zijn voor het maken van fouten en voor tegenslag.

Desondanks, zo schrijft Rabobanks chef-econoom Wim Boonstra in zijn inleiding, is het goed om te weten dat er een model bestaat dat gebaseerd is op solide bedrijfseconomische principes en op een evenwichtige afweging van de belangen van alle belanghebbenden in plaats van een eenzijdige nadruk op het belang van de aandeelhouder. "Het is een model dat bewezen heeft crisisbestendig te zijn. Verder kennen coöperatieve banken, die in veel opzichten een afspiegeling zijn van de samenleving waarin zij opereren, in het algemeen beloningsstructuren die de samenleving als passend beleeft."

Synopsis
Een eigen koers bevat een verzameling van theoretische, actuele en historische bijdragen. Wim van Diepenbeek behandelt het coöperatieve bedrijfsmodel in het kader van de organisatieleer. Bouke de Vries belicht vervolgens de betekenis van de coöperatieve banken in Europees perspectief. Hans Groeneveld en De Vries analyseren op basis van recente literatuur en empirisch materiaal wat de invloed van de aanwezigheid van coöperatieve banken is op de markten waarin zij opereren en hoe zij tot dusver de crisis hebben doorstaan. Niek Vogelaar beschrijft in zijn bijdrage meer in detail hoe de Rabobank tot dusver de kredietcrisis is doorgekomen. Daarbij geeft hij tevens een beknopt overzicht van de recente geschiedenis van deze bank. De historische bijdragen komen van de hand van Joke Mooij, die het Nederlandse coöperatieve bankwezen in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw beschrijft, en Hubert Bonin, die zowel de historische ontwikkeling als de meer actuele gang van zaken van de coöperatieve banken in respectievelijk Frankrijk en Oostenrijk belicht. Zoals gezegd behandelt Llewellyn de recente teloorgang van de Britse Mutuals en de gevolgen daarvan voor het Britse financiële stelsel.

Een eigen koers. Coöperatief bankieren in turbulente tijden Redactie Joke Mooij en Wim Boonstra
ISBN 90 8659 318 7
VU University Press, 181 bladzijden
Winkelprijs: 29,50

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht