Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Persbericht

CNV Vlees en vis (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 23 juni 2009


------

CNV Vlees en vis sluit principeakkoord cao voor haringpakkers

Premie voor veilig pakkende haringpakkers

Het levert de circa 2.000 haringpakkers in dit land een premie op van 25 euro als ze deelnemen aan de cursus Veilig en Gezond Werken die de CNV BedrijvenBond samen met partners verzorgt. Het is een van de opmerkelijkste afspraken in het principeakkoord voor een nieuwe eenjarige cao, dat CNV Vlees en vis (onderdeel van de CNV-bond) vanmiddag sloot.

'Het is behoorlijk belangrijk dat deze mensen bijles krijgen op het terrein van veilig en gezond werken. Er is al heel veel gedaan op dat gebied, maar het is belangrijk om de aandacht niet te laten verslappen. Er is in deze branche namelijk tal van mogelijkheden waarbij het goed fout kan gaan en deze cursus probeert dit werk op gezonde basis te continueren', stelt onderhandelaar Nico Bogaard van CNV Vlees en vis.

Het principeakkoord geldt voor de cao haringpakkers, schuur-, erf- en technisch personeel, zoals de cao voluit heet. Voor het gemak wordt de term haringpakkers en kuipers gehanteerd. Bogaard: 'Maar het illustreert wel dat er heel veel handelingen, met vorkheftrucks en zo, worden verricht met en rond die vis. Het gevaar ligt op de loer.'

In het principeakkoord is tevens opgenomen dat de lonen met 2 procent worden verhoogd. De cao geldt van 1 januari 2009 tot aan 1 januari 2010. De branche is geconcentreerd in IJmuiden, Scheveningen, Katwijk en Vlaardingen.

CNV Vlees en vis legt het cao-resultaat positief voor aan de leden.