Ingezonden persbericht


Persreactie Detailhandel Nederland
Leidschendam, 23 juni 2009

Overheidsonderzoek toont explosieve stijging winkeldiefstallen

De officiële overheidscijfers uit de Monitor Criminaliteit Bedrijfsleven (MCB) bevestigen dat de winkelcriminaliteit in een verontrustend tempo toeneemt. Detailhandel Nederland pleit voor onorthodoxe maatregelen. Overheid en winkeliers moeten gezamenlijk extra actie ondernemen.

In 2008 is de detailhandel volgens de MCB geconfronteerd met ruim 1,7 miljoen diefstallen. Dit is een explosieve stijging van 77% ten opzichte van 2007. Detailhandel Nederland had vorig jaar flinke kritiek op de MCB omdat het de ernst van de situatie onderschatte, maar deze nieuwe cijfers schetsen een veel realistischer beeld.

Wel wordt de aangiftebereidheid in het overheidsonderzoek nog veel te rooskleurig voorgesteld. Detailhandel Nederland berekent de feitelijke aangiftebereidheid aan de hand van het aantal gepleegde winkeldiefstallen (1,7 miljoen) en het aantal aangiften van winkeldiefstal (circa 40.000 volgens het CBS). De aangiftebereidheid is dan slechts 2,5%; de MCB spreekt van 16%.

Detailhandel Nederland constateert dat 60% van de winkeldiefstallen gepleegd worden door een harde kern van verslaafde veelplegers en jeugdcriminelen. Dat zijn circa 5.300 winkeldiefstallen per dag. De aanpak van die harde kern moet fors aangescherpt worden. Veelplegers en jeugdcriminelen die vrij in winkelstraten rondlopen en privacyregels die politie hinderen zijn zaken die aangepakt moeten worden. Sander van Golberdinge, adjunct-directeur van Detailhandel Nederland: "Die harde kern moet lange tijd uit de omgeving van winkelstraten geweerd gaan worden. Dat is effectief en schrikt af."

Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Detailhandel Nederland vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.



Ingezonden persbericht