Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 23 juni 2009

Net als 2007 was 2008 een goed toeristenjaar voor Alkmaar Uit het Continue Vakantie Onderzoek 2008 bleek Alkmaar weer in trek bij de Nederlandse toeristen. Het Continue Vakantie Onderzoek meet het 'toeristische bezoek van Nederlanders aan een aantal Nederlandse steden'. Dit jaar deden 29 steden mee. Bezoeken aan de eigen woonplaats worden niet meegerekend, maar wel bezoekers uit de directe omgeving die bijvoorbeeld komen winkelen in Alkmaar. Ook buitenlandse dag- en verblijfstoeristen blijven in dit onderzoek buiten beschouwing. Conclusies uit het Continue Vakantie Onderzoek 2008:
. De belangrijkste conclusie die uit het CVO gehaald wordt, is dat Alkmaar nog steeds een stijgende lijn kent qua aantal bezoekers; sinds het eerste meetjaar 2004 is het bezoekersaantal met 13% gestegen!
. Het merendeel van de onderzochte steden (21 van de 29) heeft te kampen met een flinke daling van de bezoekersaantallen. Onder de 'dalers' bevinden zich onder meer de vier grote steden Amsterdam (-6%), Utrecht (-10%), Rotterdam (-8%) en Den Haag (-2%).
. Alkmaar heeft het relatief goed gedaan; t.o.v. het meetjaar 2007 hebben we 1,5% minder bezoekers dan in 2007. Opvallend is dat er in 2008 wel een lichte stijging is in het aantal bezoeken; hier blijkt uit dat mensen vaker terugkomen naar Alkmaar.
. 2007 was een topjaar met maar liefst 14% meer bezoekers dan het jaar ervoor. Gelukkig zien we t.o.v. het eerste meetjaar 2004 dat Alkmaar nog steeds een stijgende lijn kent met 13% meer bezoekers. Hoewel de oorzaken niet onderzocht zijn, is het aannemelijk dat deze lichte daling te maken heeft met de economische recessie.
. Alkmaar neemt qua bezoekersaantal de 12e plaats in en staat nog boven Haarlem, Leiden, Delft, Hoorn en Gouda. Qua aantal bezoeken staat Alkmaar zelfs boven Maastricht.
. De belangrijkste activiteit blijft Funshoppen; maar liefst 71% komt (ook) om te winkelen. Ook op een terrasje zitten; lunchen/dineren is populair bij 29%. Een groeiend aantal mensen (15%) komt voor een 'dagje Alkmaar'.
. Van alle onderzochte steden blijkt dat er in Alkmaar relatief bij de meeste bezoeken geld wordt uitgegeven: in relatief 98% van de bezoeken is dit het geval
. Bij elk bezoek wordt er gemiddeld E 49 besteed.
. 54% van de bezoekers komt nog altijd uit de provincie Noord-Holland. De groep bezoekers van buiten de provincie is groeiende.
. Steeds meer mensen bezoeken Alkmaar met de trein. T.o.v. 2004 is het zelfs een verdubbeling; namelijk van 10% naar 20%.

Krachten bundelen in het aantrekken van toeristen
Diverse promotieactiviteiten, uitgevoerd door Stichting Promotie Alkmaar (S.P.A.), VVV, gemeente Alkmaar en ondernemers, hebben ertoe bijgedragen dat veel toeristen Alkmaar bezoeken en ook vaker terugkomen naar Alkmaar. Er is onder meer campagne gevoerd op de Libelle Zomerweek en Alkmaar doet mee aan de 50+ Meta campagne van het Nederlands Bureau voor Toerisme. Tevens worden er regelmatig tijdschriften benaderd voor een reportage over Alkmaar. Ook de informatievoorziening in en over Alkmaar wordt beter. Zo wordt deze zomer de gezamenlijke toeristische portal van S.P.A., VVV en de gemeente Alkmaar gelanceerd. Hier kan de (potentiële) bezoeker van de stad straks al zijn informatie verkrijgen. Ook is de eerste uitgave van een nieuwe toeristische plattegrond breed verspreid in Noord-Holland. Naast bezienswaardigheden en toeristische highlights is hierin ook opgenomen waar men het beste kan parkeren. En de 'AlkmaarCard' wordt deze maand gelanceerd. Met deze bezoekerspas kan men, tegen een aantrekkelijke prijs, meerdere musea en attracties bezoeken.