Gemeente Venray


23 juni 2009

Aanvraag voor inwoners stuk makkelijker

Venray: standaardprocedures rondom bestemmingsplannen

De gemeente Venray heeft standaard (aanvraag)formulieren ontwikkeld om de procedures om tot een projectbesluit of een bestemmingsplan te komen sneller te laten verlopen. Dat maakt de aanvraag voor de inwoners een stuk makkelijker.

Iedereen die van plan is iets te gaan bouwen of het gebruik van een gebouw te veranderen, krijgt te maken met het bestemmingsplan voor het betreffende gebied. De gemeente beoordeelt of dat past binnen dat bestemmingsplan. Als dat niet het geval is, maar de gemeente toch medewerking wil verlenen, zijn er diverse mogelijkheden. Om te beginnen geeft de Wet ruimtelijke ordening een opsomming van kleine bouwplannen die weinig tot geen invloed hebben op de omgeving. In die gevallen kan een vrijstelling worden verleend. Voor de overige aanvragen zijn twee opties: de gemeente kan een projectbesluit nemen voor die locatie, of het bestemmingsplan moet worden gewijzigd.

Projectbesluiten worden in beginsel alleen genomen als er op korte termijn een inpassing in het bestemmingsplan kan plaatsvinden. Voor de gemeente Venray betekent dit concreet het buitengebied en verschillende bedrijventerreinen, omdat de bestemmingsplannen voor deze gebieden op dit moment in voorbereiding zijn. Voor alle andere plannen geldt dat die alleen tot stand kunnen komen met een wijziging van het bestemmingsplan.

De procedures om te komen tot een projectbesluit of een wijziging in het bestemmingsplan nemen de nodige tijd in beslag. Ook is voor een goede beoordeling veel informatie nodig. Om de procedures sneller te laten verlopen en de aanvraag makkelijker te maken heeft de gemeente Venray een standaard ontwikkeld voor de toelichting of ruimtelijke onderbouwing. Daarin worden alle aspecten opgesomd die van belang kunnen zijn. Daarnaast worden ook enkele standaardteksten aangeboden. Wethouder Hans Teunissen is blij met de door de gemeente Venray ontwikkelde standaard. "Daarmee komen wij aanvragers een heel eind tegemoet, een goede service naar onze inwoners."