Stand van zaken A/H1N1-griep op 23/06/09: vier nieuwe bevestigde gevallen

23/06/2009 19:28

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Het Interministerieel Commissariaat Influenza laat weten dat er vandaag 12 stalen werden binnengebracht in het laboratorium van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Vier daarvan leverden een positief resultaat op voor de A/H1N1-griep. De overige stalen testten negatief.

Het eerste geval betreft een vrouw uit Antwerpen die op zondag 21 juni terugkwam uit New York maar pas vandaag griepsymptomen kreeg. Zij nam vanmorgen contact op met haar huisarts.

Het tweede geval is een man uit Brussel die op zaterdag 20 juni terugkeerde uit het Verenigd Koninkrijk. Hij vertoonde toen al symptomen en nam gisteren, maandag 22 juni, contact op met zijn huisarts.

Geval drie is een man uit Waals-Brabant die vorige zaterdag ook terugkeerde uit het Verenigd Koninkrijk. Hij vertoonde de eerste symptomen op zondag en nam maandag 22 juni contact op met zijn huisarts.

Het laatste geval betreft een vrouw uit Oost-Vlaanderen die vorige donderdag, 18 juni, is teruggekeerd uit de Dominicaanse Republiek. Zij had de dag voor de vlucht al symptomen maar nam pas gisteren contact op met haar huisarts.

In alle gevallen besliste de behandelende arts in overleg met een gezondheidsinspecteur van de Gemeenschap om een test te laten uitvoeren.

De vier analyses leverden vandaag een positief resultaat op.

In alle vier de gevallen, gaat het om landgenoten die de besmetting in het buitenland opliepen. Hun toestand is niet zorgwekkend en zij werden thuis geïsoleerd en kregen een behandeling met antivirale geneesmiddelen. Hun gezondheidstoestand wordt in de komende dagen nauwkeurig opgevolgd. De personen met wie zij een nauw contact hadden sinds hun terugkeer, worden uit voorzorg thuis geïsoleerd en krijgen een preventieve behandeling met antivirale geneesmiddelen.

Bij de personen die mogelijk besmettelijk waren tijdens hun reis, besloten de gezondheidsautoriteiten om de passagierslijsten op te vragen. Als er andere reizigers een risico hebben opgelopen, zal de overheid contact met hen opnemen.

Tot op vandaag zijn in België 36 gevallen van de A/H1N1-griep. Het Commissariaat blijft de pers doorlopend informeren over nieuwe mogelijke gevallen in ons land.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel