Minister Verburg geeft vandaag startschot publiekscampagne 'Een mooier landschap, maak het mee!'

Burger wil bijdragen aan verbetering Nederlandse landschap, maar weet niet hoe.

Bijna 70% van de Nederlanders maakt zich zorgen over de toekomst van het Nederlandse landschap Ze vinden bijvoorbeeld dat het landschap verrommelt; aanleg van steden, wegen en bedrijfsterreinen en aanwezigheid van grote landbouwterreinen zorgen voor versnippering van de natuur. Dit blijkt uit onderzoek, dat onlangs is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De meerderheid van de inwoners van Nederland wil in principe meehelpen aan het mooi maken van landschap. Maar 51% van de ondervraagden weet niet wat zij concreet kan doen.

Daarom start vandaag de publiekscampagne 'Een mooier landschap, maak het mee!' die zich richt op het vergroten van bewustzijn en betrokkenheid van burgers bij het landschap, in het denken en doen. Om aan het publiek duidelijk te maken wat zij zelf kunnen doen is gekozen voor de slogan: 'Een mooier landschap, maak het mee': een concrete oproep om niet alleen van het landschap te genieten, maar ook om je actief in te zetten voor het behoud en de bescherming ervan.

'Ik zie graag dat meer mensen - vooral ook jjongeren - letterlijk de mouwen opstropen voor en in het landschap,' aldus minister Gerda Verburg van het ministerie van LNV. De campagne bestaat uit stationsspreads, een campagnewebsite en advertenties in landelijke dagbladen.

'Een mooier landschap, maak het mee!' wordt gedragen door de ministers van LNV en VROM samen met de twaalf provincies en ruim veertig maatschappelijke organisaties. Nog nooit sloten zo veel landschapspartijen zo'n krachtig akkoord voor de bescherming en behoud van het Nederlandse landschap. Daarmee committeren zij zich aan afspraken voor een betere afstemming bij gebiedsontwikkeling, een duurzamere financiering en niet onbelangrijk het vergroten van de betrokkenheid van het publiek bij het landschap

Minister Verburg: 'Bij de uitwerking van de Agenda Landschap, dachten minister Cramer en ik: zou het niet geweldig zijn als wij overheden, maatschappelijke organisaties, ondernemers en burgers rond het Nederlandse landschap samen brachten? Eén plus één bleek zelfs drie, want ook de provincies sloten zich bij de campagnegedachte aan, vanuit hun regieverantwoordelijkheid voor de inrichting van het landelijk gebied en natuurlijk omdat zij het landschapsbeleid uitvoeren. Er blijft dus bijna niemand meer over door wie de campagne niet wordt gedragen.'.

Vandaag geeft minister Verburg het startschot van de campagne door het dopen van de in campagnestijl ontworpen heteluchtballonnen, die de komende jaren boven Nederland zullen varen.

Op de website www.mooierlandschap.nl kan iedereen informatie vinden over de vele activiteiten die ons landschap mooier maken.

Noot voor redacties (