Minister Klink reserveert bijna 100 miljoen voor innovatie in de zorg

17/06/2009 17:16

Booij, Klusman en Van Bruggen

Minister Klink reserveert bijna honderd miljoen euro voor innovatie in de zorg

Op 24 juni a.s. vindt in de Amsterdamse Beurs van Berlage de eerste landelijke bijeenkomst van het Zorginnovatieplatform (ZIP) plaats. Op deze dag gaan ondernemers, zorgprofessionals en bestuurders met elkaar in gesprek over innovaties in de zorg. Minister Klink en staatssecretaris Bussemaker zijn in de Beurs van Berlage te gast in een talkshow over de ambities en visie van het Zorginnovatieplatform. Hierin komt ook het nieuw financieel instrumentarium van het ZIP aan bod, dat tot 2012 beschikt over bijna 100 miljoen euro.

De vraag naar zorg verandert en door de vergrijzing is er een stijgende vraag en groeit het tekort aan personeel. Overheid, bedrijfleven, zorgprofessionals en de wetenschap pakken deze uitdagingen samen aan. Vernieuwing en verbetering van de zorg is broodnodig. Het Zorginnovatieplatform (ZIP) is vorig jaar gelanceerd om zorginnovatie te stimuleren en onder de aandacht te brengen. Op 24 juni presenteert het ZIP haar visie, haar werkprogramma en bijhorend financieel instrumentarium.

"Niemand heeft meer tijd voor me"; het is een veelgehoorde klacht in verpleeghuizen en andere zorginstellingen. Slimme innovaties kunnen hier veel betekenen voor de cliënt. Steeds meer mensen hebben intensieve zorg nodig in ons land. Het aantal chronisch zieken en mensen met meervoudige aandoeningen stijgt. We stellen bovendien steeds hogere eisen aan de zorg, terwijl we minder en minder zorgprofessionals hebben om deze te leveren. Dus moeten we slimme oplossingen zien te vinden. Automatisering van zorghandelingen die nu erg veel tijd kosten, leveren extra tijd op om echt aan cliënten te besteden.

Veel mensen hebben goede ideeën om de zorg prettiger, beter en sneller te maken. In de praktijk wordt vaak duidelijk wat werkt, en wat niet. Het blijkt echter lastig om deze ideeën te realiseren. Hiervoor wordt op 24 juni ook de ZorgInnovatieWijzer gelanceerd. Op www.zorginnovatiewijzer.nl staan tips om ideeën om te zetten in een innovatieplan. Een ondersteuning om de stappen te doorlopen om de innovaties daadwerkelijk in te voeren in een organisatie.

Kortom: inspiratie voor innovatie.





http://www.zorginnovatieplatform.nl/


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (