Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Einde thuiszorgdrama Lelystad

Voor de familie De Vries uit Almere is het drama rond de indicatiestelling voorbij. Gisteren liet het CIZ weten dat de indicatie weer terug gaat naar het oude niveau: 81 uur per week.

In een uitzending van Netwerk op 16 juni werd aandacht besteed aan de indicatiestelling verpleging en verzorging door het CIZ. Twee schrijnende gevallen van mensen met ALS werden daarin belicht. De VSN deed daaraan voorafgaand via een enquête onderzoek naar de indicatiestelling door het CIZ. De uitkomsten van dat onderzoek waren voor de VSN aanleiding om een brief te schrijven aan staatssecretaris Bussemaker en aan kamerleden. Ook het Beatrixfonds schreef een brandbrief aan de Tweede Kamer.

Gisteren diende in Lelystad een kort geding voor de voorzieningenrechter. Reeds voor de zitting kwam het CIZ met het voorstel om een nieuwe indicatie af te geven voor 81 uur voor de duur van een jaar. De rechter stelde later de familie De Vries in het gelijk en veroordeelde het CIZ tot betaling van de proceskosten. Dat betekent dat voor deze familie een eind komt aan een trieste periode. Er zijn echter ook nog andere mensen die in een vergelijkbare situatie verkeren.

De VSN heeft geprobeerd om via de enquête en via haar netwerken - en met name ook contacten met verzekeraars - invloed uit te oefenenen. Verschillende mensen hebben zich achter de schermen ingezet op het probleem op te lossen. De VSN zal doorgaan te streven naar een structurele oplossing voor de indicatiestelling, want we zijn er nog lang niet.
24 juni 2009

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400

Info lidmaatschap