Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Voorlezen voor het stappen gaan!

De laatste avond van Voorlezen voor het stappen gaan! in de Remonstrantse Kerk was wederom een groot succes. Het was tegelijkertijd Nacht der Kerken. Maar de meeste mensen waren speciaal gekomen voor het Voorlezen door Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam

Aboutaleb (PvdA) vertelde dat hij begonnen is met een rondgang langs verscheidene geloofsrichtingen in Rotterdam. Geroerd sprak hij over een brief die hij had ontvangen voor een onbekende vrouw van reformatorische huize die sinds zijn aantreden dagelijks voor hem bidt. Aboutaleb ging uitgebreid in op de religieuze tradities van jodendom, christendom en islam. Veel daarin komt overeen. Gelovigen moeten niet de verschillen zoeken, maar juist het goede dat tradities kan verbinden. Hij reciteerde op gloedvolle wijze een soera uit de Koran. Daarna kwam hij tot zijn eigenlijke tekstkeuze voor de avond. Hij las uit de Bijbel het verhaal voor van Jozef (Genesis 39-41). Hij zag allerlei parallellen voor wijze lessen, waar ieder mens beter van kon worden. Niet alleen de heiligen, maar de gewone mensen van vlees en bloed met hun fouten. Zo sprak hij, ook over zichzelf, over het opportunisme van alle politici. Aboutaleb sprak heel open en inspirerend; de vijftig aanwezigen luisterden geboeid.

Na enige korte vragen van jongeren vertrok hij snel naar het Grotekerksplein voor de afsluitende manifestatie van de Nacht der Kerken.

Ook in het nieuwe jaar zal weer worden voorgelezen. Uitgenodigd zijn: op 24 september 2009 mr. Leonard Geluk, wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs Gemeente Rotterdam (CDA), op 29 oktober 2009 drs. Emily Ansink, directeur Kunsthal en op 26 november 2009 prof. dr. Jelle Reumer, directeur Natuurhistorisch Museum. Meer informatie is te vinden op: www.voorlezen.hyves.nl.

Voorlezen voor het stappen gaan! is een initiatief van studenten van de Remonstrantse Gemeente. Dit project wordt, in het kader van het Rotterdams Jongerenjaar 2009, medegefinancierd door de deelgemeente Kralingen-Crooswijk.